Дезинфектантите донякъде предпазват децата от COVID-19 в училище, но освен това крият рискове за здравето им и затова трябва да се гарантира достъп до сапун и топла вода за всички школа в цялата страна. За това призовават от Асоциация „Родители“ в писмо, адресирано до главния здравен инспектор Ангел Кунчев и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Редовното миене на ръцете с топла вода и сапун е сред основните препоръки на Световната здравна организация за предпазване от заразяване с коронавирус.

„Въпреки това, все още не всички български училища осигуряват топла вода и сапун в тоалетните или в мивките в столовете и класните стаи. (…) Използването на дезинфектанти донякъде решава проблема, но излага всички, особено децата, на повишен риск от алергии и нежелани кожни и дихателни реакции, понякога с дългосрочни последствия“, обясняват авторите на писмото.

От родителската асоциация настояват за проверка на РЗИ и за бърза и безкомпромисна реакция от страна на съответните институции, за да се осигури здравето и безопасността на децата, техните семейства и учители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!