При какви условия и правила учениците ще върнат в класните стаи през новата учебна година заради ситуацията с пандемията с COVID-19? Министерство на образованието и министерство на здравеопазването вече обсъждат списък с мерки, които ще са препоръчителни и задължителни.

От Асоциация „Родители“ публикуваха 12 идеи за това как да се действа в кризата с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Техните предложения са взети предвид и са били в помощ, а Асоциация „Родители“ са част от работната група, изработваща правилата за училищата, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в „Тази сутрин“.

„Всяко училище ще го разработи, трябва да се обсъди с педагогическия екип на съответното учебно заведение, но до снощи обработвахме последните предложения, така че материалът всеки момент ще може да стигне до училище“, каза Михайлова.

Снимка: btvnovinite.bg

Училищата се различават по брой ученици и типове сгради, така че мерките за дистанция трябва да бъдат съобразени с тези обстоятелства, но две неща се решават в МОН и са задължителни за всички учебни заведения – правилата за дезинфекция и протокол за действие при установяване на заразен ученик или учител, каза Михайлова.

„Децата ни вече шест месеца са в тази ситуация и многократно сме им казвали да си мият ръцете и да спазват дистанция. Ние като възрастни трябва да им поставим границите, но това трябва да става предпазливо и по подходящия начин“, коментира и в качеството си на психолог изп. директор на Асоциация „Родители“ Яна Алексиева в „Тази сутрин“, но допълни, че не може да съществува 100-процентна дистанция.

По нейните думи някои от предложенията на Асоциация „Родители“ може да изглеждат смешни като това за наличието на сапун и топла вода в тоалетните, но е факт, че такива на много места липсват.

Снимка: btvnovinite.bg

Алексиева засегна и въпроса за правото на родителя да избере дали да изпрати своето дете на училище или то да остане вкъщи и да се обучава дистанционно, който засега не е решен, а ако вървим към гъвкаво образование, това трябва да стане.

И в момента има възможност за неприсъствено обучение по медицински причини, заяви Михайлова, която напомни, че социализацията също е важна за развитието на децата.

Вижте повече във видеото.

  • Богдан Кирилов: Не е проблем заразени с COVID-19 да се ваксинират
  • Възможни ли са на практика разрешените вече екскурзии?
  • Над 5600 души с COVID-19 са в болница
  • Правителствената помощ за музикантите не се приема еднозначно в гилдията
  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър