Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса в малките населени места? Това провери екип на bTV в плевенското село Буковлък.

Селището има 5000 жители и много гурбетчии, които са се завърнали през последните дни от Европа. Много от тях са роми.

По думите на кмета на Буковлък Росен Русанов много хора не знаят за мерките срещу COVID-19 и че трябва да да спазват задължителна 14-дневна карантина. Според него никой не е казал на завръщащите се за доброволната самоизолация на границата.

Снимка: btvnovinite.bg

200 души са се завърнали в селото през последните дни от Европа, а местното РЗИ е изпратило до кмета писмо само за двама, които трябва да бъдат под карантина.

„В България лявата ръка не знае какво прави дясната. Никой не се обади на хората да каже какво да спазват и какво да не спазват. В много населени места не знаят за мерките“, казва Русанов, който отбелязва, че при кризата с чумата по прасетата всяка седмица са били събирани за инструкции, а сега никой нищо не казва.

„България не е само София и Бургас“, заключава той и казва, че трябват да се обърне внимание и на малките населени места. Оплаква се, че за неговите служители няма маски

Кметът Русанов обикаля и разяснява мерките на завърналите се. Според него, когато им обясни, те почват да спазват социална дистанция.

Що се отнася до мерките срещу придвижването и поставянето на КПП-та около областните градове, кметът на Буковлък ги определя като половинчати и според него не се спазват.

Ще има много проблеми и след преминаването на пандемията, смята Русанов, според когото е важно да се обърне внимание на психологическия ефект от мерките.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 180 861 30 378 371 299 2 751 865
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 180 861 30 378 371 299
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer