Полицията по Черноморието получава десетки сигнали на ден от съседи на прибрали се от Банско работници или почивали в курорта.

Няма статистика на хората, напуснали зимния курорт непосредствено преди градът да бъде поставен под карантина. Оказва се, че няма и заповед, която да ги задължи да си останат у дома.

„Малко преди да затворят града, те са се върнали в Созопол и даже започнаха да стягат търговските обекти. Сигнала ни го подадоха семейство, което има малко бебе, живеещу срещу единия им търговски обект, заяви Христо Бардуков от Община Созопол

За вътрешномигриращите карантината не е задължителна, а по желание.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че разчита на гражданското самосъзнание на гражданите и умоли завърналите се от Банско да се подложат доброволно на карантина.

В ромските махали в Бургас, където има и много завърнали се от Испания и Италия, общината прилага нововъведение – ще мери температурата им с дрон с термокамера.

Полицията затегна и контрола. Началникът на полицейският участък в кв. „Победа“ Стамат Христов подчерта, че в квартала не се изпълняват разпорежданията.

„Събират се на групи по улиците, а това нарушава извънредното положение. Не спазват карантината“, изтъкна той. 

Арестувани са над 10 души. Трима души от тях за незаконна търговия с лекарства.