Информационната кампания на Петя Дикова за проблеми с репродуктивното здраве продължава. В студиото на „Тази сутрин“ водещата на „COOL…T“ разказа продължението на историята на Галя Георгиева, която става майка благодарение на донорска яйцеклетка от сестра си.

Изпълнителният директор на Университетска АГ болница „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов е изродил близнаците на Галя Георгиева, чиято история Петя Дикова показа през юни.

Галя е разбрала, че е с изчерпан яйчников резерв, но за неин късмет има сестра, която е станала неин донор. „Тя имаше късмет, чудесата се случват, така че в крайна сметка тя е една щастлива майка”, каза проф. д-р Костов.

„Много познати и непознати жени се свързаха с мен и ме спираха. За мен беше огромна изненада, че много жени около мен са имали този проблем, но са го криели, а това изследване е много важно”, категорична е Галя. 

Галя е записала албум, посветен на каузата за изследване на яйчниковия резерв. „Искам повече жени да имат информация за теста. Аз нямах тази информация, но ако тя ми беше достъпна, нямаше да се стигне до асистирана репродукция. Искам жените да бъдат информирани за репродуктивния им статус, за да могат да направят своя избор”, подчерта Галя.

Петя Дикова посочи, че по въпросите за проблемите с репродуктивното здраве има стигма, табу и срам. „Както има кампании срещу агресията в училище, срещу домашното насилие, така искаме да се говори и да се правят кампании и за грижата за репродуктивното здраве”, подчерта тя.

Средно българката вече ражда на 27-28 години. Ако преди 50 години тя е забременяваше на 21-22 г., сега имаме изместване с 6-8 г. напред, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. д-р Иван Костов.

По думите му това се дължи на много фактори. „На първо място, икономическата страна е много сериозна. В същото време хората започнаха да пътуват, да правят кариера, да искат да имат максимална себереализация. Това са фактори, които са класически за всички развити държави, България не прави изключение”, отбеляза той.

По думите му данните за раждаемостта у нас показват категорично катастрофа. „В България да се раждат под 60 000 бебета – такъв рекорд не е имало от следвоенните години, след Втората световна война 1945-1946 г.”, подчерта директорът на „Майчин дом” .

„Раждаемостта в България се движи като синусоида, за съжаление, насочена надолу. Има своите пикове, но всеки пик е по-малък от предходния. В крайна сметка смъртността доста превишава раждаемостта Населението се топи и трябва всички да се замислим за бъдещето на нашата нация, най-вече политиците, които управляват държавата. Ние като акушер-гинеколози с тревога наблюдаваме тази тенденция”, каза проф. д-р Костов.

Между 30 и 40 години, особено след 34 години, яйчниковият резерв на една жена намалява с близо ¾. Важно е жените след 30 години да знаят, че могат да имат проблем по отношение на яйцеклетките.  Значително се намалява и тяхното качество, каза още директорът на болницата. 

През февруари „Майчин дом” ще прави безплатни консултации по отношение на яйчниковия резерв и въобще ще консултира двойки, които имат репродуктивни проблеми, защото мъжкият фактор също е важен. „През годините все повече причина за незабременяване е и проблема с качеството на семенната течност при мъжете. 30-40% от репродуктивните проблеми вече се дължат на проблеми с мъжкия фактор, а много често има комбинация от мъжки и женски фактор”, изтъкна проф. д-р Иван Костов.

 

 Информационната инициатива на водещата на „COOL…T” по bTV цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки.