Водещата на лайфстайл предаването COOL…T Петя Дикова повежда информационна кампания за редпродуктивно здраве. Тя ще насочи вниманието на младите жени към ранната превенция на проблеми в тази област.

Водещата на най-гледаното шоу у нас ще покаже серия от репортажи, които ще помогнат на зрителите да се ориентират за потенциалните проблеми и начините за преодоляването им в случай, че поискат да имат деца.

„Искам да уточня, че това не е разговор, който насърчава майчинството. Ние вярваме, че всеки има право на избор. Тази кампания цели да достигне до тези, които утре могат да решат да имат деца”, коментира Петя в студиото на „Тази сутрин”.

Първият репортаж е на тема защо е важно жените да изследват яйчниковия си резерв.

Според д-р Мария Юнакова изчерпаният яйчников резерв е една от водещите причини за репродуктивни проблеми в момента.

„Това изследване е хубаво да се направи навреме. Може би след 30-годишна възраст за жена, която няма конкретни репродуктивни намерения. В зависимост от стойността, тя може да планира своите намерения”, коментира Юнакова.

По думите ѝ при нея като репродуктивен специалист ходят здрави и млади жени, които са изключително изненадани от ситуацията, в която са се оказали.

„Те не са информирани, че този проблем съществува. Жената няма никакви симптоми, няма никакви здравословни проблеми”, каза Юнакова.

Според специалисти факторите, които влияят върху яйчниковия резерв са наднорменото тегло и затлъстяването, тютюнопушеното, полово предаваните болести и инфекции, както и заболяването ендометриоза – „Все фактори, върху които можем да влияем”, уточнява д-р Юнакова.

Повечето жени не мислят за репродуктивното си здраве преди да дойде момент в живота им, в който са готови и искат да имат деца. В много случаи тогава вече е късно, а проблемите са такива, че могат да бъдат предотвратени на по-ранен етап. Жените имат възможности да подобрят или съхранят шансовете си за раждане, когато и ако поискат да станат майки.  

Информационната инициатива на Петя Дикова цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Такова изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.

Петя Дикова разговаря със Златка Христозова, която разбира, че има редуциран яйчников резерв точно навреме. Целият репортаж вижте във видеото: