„Това, което мен ме шокира най-много е като показахме историята със Златка Христозова предния път, имахме огромна обратна връзка. Табуто все още го има, не мога да разбера какво срамно има в това да разкажеш историята си”, каза водещата Петя Дикова.

Според нея всеки трябва да разкаже историята си, за да се създаде обществен дебат и колкото се може повече жени да бъдат информирани за този проблем.

Днес тя разказа историята на Галя Георгиева, която има репродуктивни проблеми, но благодарение на сестра ѝ успява да ги разреши.

„Преди повече от три години започнаха моите гинекологични проблеми. Споделих с моя близка приятелка гинеколожка и тя първа ми каза да си направя едно изследване, което показва яйчниковия резерв при жените. За съжаление се оказа, че той е изчерпан”, разказва Георгиева.

Единственият вариант пред нея е ин витро процедура с донорска яйцеклетка.

„За мой късмет животът ме е дарил със сестра, която изобщо не се замисли, когато разбра, че може да ми стане донор”, спомня си Георгиева.

След направените процедури Георгиева успява да забременее.

Галя работи в отдел „Социални дейности” на Столична община, където подкрепят каузата ѝ. „Предстои ми издаване на албум и съм решила, че ще го посветя на тази кауза – на информирането на жените за техния яйчников резерв. Дори една жена да информираме, и на една жена да помогнем, значи сме направили много”, казва Галя.

„Системата на здравеопазване у нас изобщо не е достигнала до нивото да мисли в такава перспектива за пациентите си. Отиваме на лекар единствено когато сме тежко болни или искаме някакъв документ”, казва д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

По думите ѝ на Запад този проблем липсва, защото има превенция и регламентирано сексуално образование в училищата.

Информационната инициатива на Петя Дикова цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Такова изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.

Вижте целия разговор с Галя Георгиева във видеото: