Стресът е една от често срещаните причини за стерилитет при двойките в наши дни. Това каза в студиото на „Тази сутрин” днес д-р Мирослав Георгиев – психолог и управител на Медицински център "Майчин дом". Петя Дикова сподели историята на Ана от Хелзинки и пътя ѝ към сбъдване на шестгодишната мечта за бебе във финландската здравна система. 

Информационната инициатива на водещата на „COOL…T” по bTV цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки.

„При 25% - 30% от двойките без медицински причини има проблеми в репродукцията, дължащи се на стреса. С подходяща психологична терапия проблемът се решава”, каза д-р Георгиев.

Той уточни, че при стрес мъжкият организъм произвежда антитела срещу сперматозоидите и това намалява репродуктивната способност.

„Спермограма при мъжа е първата стъпка в много от страните на запад, от които се опитваме да се учим. Изследването е неинвазивно, просто и затова е подходяща първа стъпка”, коментира Петя Дикова.

Д-р Георгиев допълни, че ролята на предварителните изследвания е много важна и ако не се направят, много често инвитро процедури се оказват неуспешни.

Той уточни, че около 250 000 двойки в България имат репродуктивни проблеми, от които само 5% са подходящи за инвитро.“

Държавата отпуска 15 млн годишно, които стигат за 4500 – 5000 инвитро процедури

Петя Диков коментира, че хората стават жертва на собствените си страхове и тези на близките си, както и на стигмата и стереотипи, затова този диалог е важен, за да се свали напрежението от тази най-естествена тема.

Тя представи историята на българката Ана от Хелзинки, чиито репродуктивни проблеми се отключват от стреса след преместването.

Чрез лапароскопия установяват, че Ана има ендометриоза на яйчниците. След две години опити, здравната система във Финландия приема Ана  и започват  серия от изследвания в определен ред. Ана споделя, че пътят ѝ щеше да бъде по-лесен ако имаше повече и по-достъпна информация. Тя има една ноуспешна инвитро процедура, но ще опита пак.

„Забавянето на търсенето на помощ намалява успеваемостта от 40% на 2% – при жена до 35 години – успеваемостта е 40%, при 44 г. – 2%. След 35-годишна възраст рискът от генетични заболявания се увеличават в пъти не в проценти”, предупреждава д-р Мирослав Георгиев.

Той съветва хората изтеглят плановете си за деца по-рано.

Вижте повече във видеото!