В Доспат въвеждат задължителни маски, след като случаите на заболели от коронавирус в местно предприятие за играчки станаха 51. Общо 173 теста са направени през изминалото денонощие във фабриката. 

Детските градини, читалищата и спортните площадки се затварят. Масовите мероприятия се отлагат. 

Всички заразени са в добро общо здравословно състояние. Повечето с положителен тест, работещи в цеха, са от Община Доспат. Според собственичката на предприятието първите случаи на заразени служители са от една смяна. Допълва, че всички мерки за безопасност във фабриката са се спазвали стриктно. 

„Заразата не е дошла от нашето производство, защото ние правим дезинфекция на пода по няколко пъти на ден. След края на работния ден пак се дезинфектира цялата сграда. Ръцете се дезинфектират преди започване на работа. За автобуса – имаме декларация от превозвача, че той прави дезинфекция на автобуса“, каза още собственичката. 

Председателят на общинския кризисен щаб в Доспат Красимир Горов заяви, че първият случай в града е от 3 юни – жена, която е хоспитализирана в Гоце Делчев. РЗИ са установили, че нейните близки не са се заразили. 

„Бяха взети проби на всички работещи в предприятието. Те са били контактни на болния служител от Сърница. Акцентът не трябва да е откъде е започнала заразата, а какви противоепидемични мерки се вземат, за да може максимално бързо тя да бъде локализирана“, посочи Горов и допълни, че продукцията от играчки не е опасна.  

До успокояване на епидемиологичната обстановка фабриката за играчки ще остане затворена. 

Сред новозаразените в града с положителни проби и деца - на 9 и на 13 г. Те са от село Барутин, майката на децата е работила в цеха, заразени са всички в семейството. 

Доктор Горова е личен лекар на 2 000 души от района. 26 от заразените с коронавирус са нейни пациенти. Всички са в добро общо състояние. „Двама от пациентите ми тази сутрин съобщиха за температура, започнах лечение, ще бъдат по-активно следени. Едната жена е от Барутин, другата е от тук. За съжаление, те са и с придружаващи заболявания, белодробни“, уточни медикът.

В Община Доспат започна спешна дезинфекция на обществените места. Все още не се обмисля вариант за карантина на целия град.

  • Тук можете да се запишете онлайн за COVID ваксина
  • Електронни „зелени коридори“ от 11 март у нас
  • Борисов: Ние сякаш сме свършили с пандемията, не знам кой внушава това на хората
  • До седмица чакаме над 100 000 дози от "АстраЗенека"
  • Отменят плановата дейност в болниците в Бургас
  • Над 100 000 българи над 60 г. са ваксинирани срещу COVID-19
  • Кунчев: Има изключително неприятни съобщения и за нигерийски вариант на COVID-19
  • Спешна операция: Отстраниха тумор от пациент на 80 г. с COVID-19
  • По-малко случаи на COVID-19 у нас в сравнение с предишните дни
  • Кунчев: В следващите седмици случаите ще нараснат - това е трета вълна