6 сигурни партии влизат в следващия парламент, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Може да се очаква разделението, което видяхме в 47-ото НС, да се произведе отново и в следващия парламент.

Така коментира данните на „Маркет Линкс“ социологът Добромир Живков.

Националното проучване e финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, е проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли–5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват. 

"Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа. Следват ги ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа. "Възраждане" е на пето място - с 8,4%.

С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто. Това са нагласите сред гласуващите. 

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата е "Български възход" - с 3,9%, "Има такъв народ" събира 2,8 на сто. 

При президента Румен Радев през последните 2 месеца има относително устойчиви одобрение, но и покачване на неодобрението.

„Много български граждани декларират, че ще гласуват за определена политическа сила, но в деня на изборите това не се реализира в реално електорално поведение. Затова естествено анализа налага използването на индикатора - До каква степен сте склонни да гласувате -  и всъщност анализът, който предлагаме на база гласуващи, се основава само на тези, заявили твърдо, че ще гласуват и това с времето се е доказало като така най-стабилната прогноза за избирателната активност и за представянето на политическите сили“, обясни Живков.

Той обясни, чe въпреки всички политически скандали хората ще гласува на 2 октомври.

Вижте още във видеото.