"Македонизмът е инструмент, който е създаден от Русия и от Коминтерна като инструмент срещу българите и България. Това оръдие, под някаква форма на международната сцена, пак се ползва срещу България само че този път в една толкова популярна риторика", каза в „Тази сутрин“ председателят на Гражданския демократичен съюз Петър Колев.

Той допълни, че е изненадан защо нашите западни партньори повече от две години мълчат за правата на българите в Северна Македония.

„Има систематичен характер на това, което се извършва в Северна Македония по отношение на България. Този път това, което започна премиерът Ковачевски и продължи в наратива на президента Пендаровски е нахално, недопустимо, манипулативно“, смята проф. Анна Кочева от Национален кръг „За Македония“.

Красен Станчев от Клуб за Българо-македонско приятелство заяви, че между двете страни няма дипломация, „тъй като България издига такива изисквания за членство на Северна Македония и Албания в ЕС, които не съществуват като критерий за членство“.

„Българската реторика по отношение на Северна Македония няма никаква разлика с реториката на Путин спрямо Украйна“, каза Станчев.

Проф. Кочева не смята, че проблемите ни със Северна Македония са от няколко години.