"Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев". Така премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира думите на българския президент Румен Радев.

По-рано Радев заяви, че ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция. Според президента ръководството на Северна Македония трябва да убеди своите граждани, че гради демократична държава.

„Това, върху което работим в момента, е сформирането на работна група за конституционни промени, след като тази група направи промените, това означава, че наследниците на Гоце Делчев ще вкарат сънародниците и наследниците на Радев в македонската конституция“, смята премиерът на Северна Македония.

По-рано през седмицата Румен Радев призова Европейската комисия да реагира на престъпленията от омраза срещу граждани в Северна Македония с българско самосъзнание.

Вчера премиерът на Северна Македония заяви на срещата на върха на Съвета на Европа като оприличи политиките на София към Скопие като тази на Русия спрямо Украйна.

Думите на Ковачевски са в отговор на вицепрезидента Илияна Йотова, която по време на срещата постави въпроса за правата на българите в Северна Македония. Тя изтъкна, че хората с българско самосъзнание са подложени на тормоз и ограничения в западната ни съседка.