Остри реакции имаше в България след изказване на президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Държавният глава на РСМ обяви, че трябва да има „черни списъци за български граждани и политици за влизане в Скопие“.

Коментарът на Пендаровски е по повод забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6 май тази година, който трябваше да участва в панихида на българското военно гробище край Струмица.

На форум, организиран от Белградския център за политическа сигурност, той заявява, че лица, които имат териториални претенции към Скопие, няма да могат да влизат в страната.

„Ако евродепутати искат да дойдат в РСМ като част от делегация на Европейския парламент са добре дошли, но в лично качество, независимо какви са техните мотиви може да им бъде забранено влизане в страната“, заяви македонският президент. 

Напрежението между София и Скопие коментира и българският президент Румен Радев. Според него ръководството на Северна Македония трябва да убеди своите граждани, че гради демократична държава.

„Ръководството на РСМ може да претендира че изгражда мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция и много важно към преговорната рамка и неразделна част – Протокола между двете държави. Там няма прогрес и затова настоявам да има движение пред Европа – там са учебниците, езика на омразата. Там са медиите, там са архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините“, заяви Радев.

Темата отекна и в българското Народно събрание.

По време на Четвъртата среща на върха на Съвета на Европа вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че най-опасната тенденция в Северна Македония е широко разпространеният език на омразата.