„От години говоря, че има политическа намеса в работата на прокуратурата, изобщо на съдебната власт“. Така президентът Румен Радев коментира скандала около държавното обвинение.

Радев подчерта, че по-важна от личността на главния прокурор Иван Гешев е работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), който кадрува. 

„Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт“, заяви държавният глава. 

По думите му въпросът с ВСС е трябвало да бъде решен отдавна от Народното събрание, което е абдикирало. „Дали някой в парламента няма сметка от всичко това, което се случва в момента“, попита държавният глава.

Радев коментира и напрежението между София и Скопие. По думите му Република Северна Македония (РСМ) трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава.

Президентът припомни, че към преговорната рамка има неразделна част и това е Протоколът, подписан между двете държави.

„Там няма прогрес. Затова говоря с европейските лидери и институции да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други важни неща, като съхраняването на нашето културно наследство“, посочи президентът.

Радев подчерта, че включването на българите в конституцията на РСМ е задължително условие за начало на преговорите за членство и това условие е залегнало също така и в самата преговорна рамка във Френското предложение.

По думите му насаждането на омраза към българите е процес, който тече от десетилетия в Северна Македония.

„Това е цяла доктрина, основана на антибългарска идеология и явно отнема време, докато РСМ застане сред демократичните държави и ние трябва да помагаме в този процес“, заяви още той.

Президентът отказа да коментира втория и третия мандат за съставяне на редовно правителство, преди да приключи процедурата около първия.