Кога българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония? Специалните пратеници на bTV в Скопие репортерът Митьо Маринов и операторът Явор Владимиров потърсиха отговор на този въпрос от държавните власти. 

bTV опита да се срещне с министъра на правосъдието на Северна Македония с въпрос какви са мотивите и причините да бъде закрит културният клуб в Битоля, носещ името Иван Михайлов и кога българите ще бъдат записани в конституцията на страната, какъвто ангажимент пое държавата, за да влезе в ЕС.

Отговор дойде от пресцентъра на правосъдното министерство.

„В предстоящия период ще има консултации между президента на РСМ, министър-председателя, председателя на Народното събрание, министерствата и други институции за сформиране на работна група, която да работи по подготовката на промените в конституцията. Ще се проведат и експертни дискусии, за да започне процедурата по промяна на конституцията. Затова обаче е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента“, гласи отговорът.

Такова мнозинство обаче към момента няма. А на този фон премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски поиска България да „зачита македонците в България“.

„Знаете, че има и решения на Съда по правата на човека, които България не е изпълнила до днес. И затова отново призовавам българските власти да действат в съответствие с решенията на Съда, в съответствие с европейските правни норми за защита на правата на малцинствата, защото става дума за държава членка на ЕС и тези граждани, които са граждани на България и които се самоопределят като македонци, са същевременно и граждани на ЕС, защото нека не забравяме, че България е член на ЕС“, каза Ковачевски.