Главният прокурор Иван Гешев показа оставката си... и я скъса. Това той направи на първото си изявление, след като номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел преди дни заяви, че ще поиска отстраняването на Гешев.

Той каза, че е получил послание, без да уточнява от кого, че ако до 10 часа днес не подаде оставка, „някой ще натисне копчето „ентър“. Гешев заяви, че е убеден в своите действия и на съжалява за нищо, което е направил до момента. Главният прокурор обяви, че е получил обаждане от прокурор, който е получил обаждане от друг прокурор, който е получил обаждане от Борислав Сарафов, че трябва да бъде прекратено на делото „Барселонагейт“ до петък.

Иван Гешев допълни, че политиката брутално е влязла в съдебната власт, нарушавайки европейските ценности и тези на правовата държава.

"Всичко започна преди месец, когато получих завоалирано предложение. Казаха, че е от Бойко Борисов - да съм посланик в Израел или в Турция, да започна политическа кариера навярно в неговата партия", заяви още Гешев.

Той коментира и изказването си в Украйна.

"После в Украйна казах, че Путин ако дойде в България, ще го предадем на Международния наказателен съд, не знам в каква връзка, но това беше началото. После атентатът беше шок за мен, затова имах нужда от време, мисля, че това разбираемо. Атентатът срещу мен мисля, че бе целенасочен опит да бъда убит", добави Гешев.

Той обясни, че разследващите ще го кажат и че международни партньори включително Европол ще се включат в изясняването на всичко около опита за покушението. 

„Посъветван бях да спра да говоря“, каза още той и добави, че семейството му е в друга държава.

„Моят пресцентър в неделя ме посъветва да дам интервю за БНТ предвид спекулациите и обидната за всеки магистрат, гнусна медийна кампания срещу мен лично и срещу прокуратурата, което явно е целта на всичко това, което се случва. Дадох това интервю и обясних всичко като пострадал - обяснил съм го вече още в същия ден на атентата, и мислех, че темата е приключена. Оказа се, че това не е така, и това е само началото на овладяването на прокуратурата. Сутринта в понеделник мой приятел ми се обади, и каза, че притеснен, лицето Бойко Методиев Борисов, се обадил, и попитал къде е семейството ми. А те бяха в приятелска държава. И е посъветвал да спра да говоря, - помислих, че нещо му стана на тоя човек, какъв му е случая?, и това подцених“, каза Гешев.

По думите му Ясен Тодоров „е трябвало да изгори“.

"По-късно видях становище на моя заместник Боби Сарафов. Обадих му се, той каза, че го е срам, но нямало какво да направи. Това е синтез на ситуацията. Попитах, нали знаеш, че това не отговоря на истината, той каза - "Извинявай, ама разбери ме". И започна да калкулира какво се случва", добави Гешев.

Той обясни, че във вторник Сарафов ми се е обадил и казал, че ще отиде на интервю в БНР.

"Беше много странно. Той заяви: "казаха ми да отида при нея. Отивам, за да оправя нещата". И отиде. Даде интервю. Помислих, че човекът е размислил, каза, че ситуацията е сложна, и някой трябва да изгори. И този някой е Ясен Тодоров. В интервюто заяви, че обмисля дали да му поиска оставката, но нямало да я поиска - това било само за пред медиите. В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение във ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото давал изявление без негово съгласие", добави Гешев.

Главният прокурор заяви и че е видял снимка на чат.

"Изпрати ми снимка от чата на НСлС, където Ясен Тодоров - явно по погрешка, комуникирайки, е написал в цялата НСлС, че "Сарафов няма от какво да се притеснява, и че мишките напускат кораба", обясни обвинител номер 1. 

Той заяви, че искането на Габриел нарушава принципа за разделение на властите.

„Звъннах на политик, когото познавам и смятах, че ми е приятел. Политик – жена. И тя каза: Разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път. Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора. Лицето Бойко Борисов и може би 1-2-ма или 5 други. Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна такава“, коментира Гешев.

Той заяви, че член на ВСС по телефона му е казал да си подаде оставката. 

Гешев бе категоричен, че ще довърши мандата си като главен прокурор независимо от всичко. Той добави, че от колега прокурор и негов съученик е разбрал, че има искане за прекратяване на делото "Барселонагейт".