С много остра реакция след действия на властите в Скопие не допуснаха на своя територия по време на празничните чествания за отбелязването на 6 май петима български граждани. Сред тях бяха член на Европейския парламент Андрей Ковачев и председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

Проф. Кирил Топалов, който е историк, дипломат и член на смесената комисия по историческите въпроси, смята, че случаят не е прецедент.

„Нашите съседи постъпват от много години така, но това да не допуснеш европейски депутат и Врабевски... Та той е осигурил толкова средства и възможности за поддържане на културни паметници в тази държава. Това е абсолютно недопустимо“, обясни Топвалов.

По думите му РСМ продължава „да живее в своя югототалитарен комунизъм“.

"Там всичко е възможно. България ще сезира европейските институции, ще има отзвук в Брюксел и в Страсбург. Последно се събрахме в комисията преди 20-ина дни. В нашата комисия вървят много трудно нещата. Те просто изпълняват политическа поръчка и отстояват тези, които са абсолютно нелепи във всяко едно отношение. Когато изчерпаха всички други аргументи, те преминаха към вариант и подход, че историята трябва да бъде мултиперспективна", обясни Топалов.

"Какво означава това - че ние казваме, че съм имал български цар, те казват, че е македонски и това да се приеме за истина. Трудни са отношенията. Който и да се кандидатира или да се бори за президентски пост, която и партия да се бори да вземе властта - там главният аргумент е на яростния антибългаризъм. Това е страшно. Това говори, че тяхното общество е вече много отровено“, каза проф. Топалов.

Според него няма много надежда нещата да се оправят.