Зрители на bTV сигнализират за т. нар. "Романтични измами", които намират все повече жертви у нас. Службите отчитат, че почти на всеки две седмици има жена, която е попаднала в схемата за десетки хиляди левове. Следва разказ на една от жертвите на измамата. 

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама
Снимка: bTV

За нейна безопасност името и лицето ѝ остават скрити. През август тя получава покана за приятелство от непознат мъж. Любовната ѝ история започва с едно случайно съобщение.

„Започна да ми пише, започна веднага с комплиментите. Аз в началото бях много скептична. Гледам моите приятели да са общи приятели на мои познати. Представи ми се за лекар, който работи в Сирия, от кралския флот, че има син. Като че ли това най-много ме впечатли в цялата история. Той се усети и започна на това да набляга, знае, че на всяка жена това и е слабото място - децата“, разказва тя. 

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама
Снимка: bTV

Въпреки че историята на мистериозния мъж звучи невероятна, с времето тя успява да повярва на думите му и да си представи съвместния им живот.

„Аз казва не обичам лъскавия свят, искам човек до себе си, искам майка за детето си. Точно точките, по които може да те докосне. Това продължи повече от два месеца. Никой не се е държал така с мен, да те издига на пиедестал, да се чувстваш специална“, казва жената. 

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама
Снимка: bTV

Според психолога Велислава Донкина това е една много елементарна схема. 

„Това да предположиш или да си достатъчно сензитивен, за да разбереш човек от какво има нужда. В крайна сметка, освен да усетиш тази необходимост, да внушиш и да създадеш усещането, че ще я задоволиш“, казва Донкина.

Не след дълго след първите обещания и любовни признания мъжът започва да иска пари.

„Още в края на август, началото на септември поиска пари за ваканционните, 5000 и нещо евро беше. Това е абсурд. Даже тогава аз за няколко дни го бях блокирала и защо пак продължих - не знам. Аз му пишех, че ходя и търся кредити, но той знае, че съм пенсионерка. Той не спираше да настоява, даже ме съветваше да взема от мои близки, от мои познати“, разказва жената.

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама
Снимка: bTV

Тя опитва да вземе пари от свои близки, но те дори не я изслушват. 

„Жертвите са възрастни българки, най-често самотни, те се подбират по специфичен начин. Разглеждат "Фейсбук" профила им, виждат, че имат снимки само с животни или природа. Това е нещо, което говори, че нямат продължителна или трайна връзка, че нямат близък роднина, на който да разчитат. Започва се комуникация и с много бавни и специфично избрани психологически методи престъпниците се сближават с жертвата. Голяма част от жертвите продават своите имущества, взимат банкови заеми, услуги за бързи лични заеми, взимат заеми от роднини в чужбина“, казва Владимир Димитров от ГДБОП. 

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама
Снимка: bTV

Така розовият балон се пука и жената започва за осъзнава, че любовната им история не е реална. 

„Много съжалявам, защото аз вече не съм човек на 20-30 години да искам кой знае какво от този живот. На мен ми трябва спокойствие. Единствено сега от него мe страх, защото те са отмъстителни тези хора. Той не е сам, колко му е да прати някой“, казва тя.

„Да бъдеш измамен, това да откриеш, че нещо, което е било представено по един начин, стои по съвсем различен начин. Това атакува една много съществена компонента, която е много чувствителна за нашата личност. Това дали сме ценни, дали сме достатъчно добри да бъдем обичани“, допълва клиничният психолог Велислава Донкина. 

Все повече жени са жертви на онлайн любовна измама
Снимка: bTV

Според българското законодателство подобни компютърни измами се наказват от една до шест години лишаване от свобода, привличането на обвиняемите под отговорност обаче е изключително сложно.

„Винаги стигаме до северноафрикански държави. Проблемът е, че процентът на разкриваемост при тези киберпрестъпления е нисък. Това е, защото те са на един континент,  жертвата е на друг континент, а парите се изпращат на трети“, казва Владимир Димитров. 

Така за жертвите на романтичните измами остава да вярват, че любовта съществува и след разочарованието.