Жена от Добрич даде 18 000 лв. на мъж, представил се за военен лекар от Кабул. Измамата е станала чрез социалната мрежа „Инстаграм“, където двамата се запознали, съобщиха от полицията в града.

На 8 август мъжът поискал покана за приятелство от 47-годишната жена и двамата започнали да си пишат всекидневно. Казал, че е разведен, с две деца, германец по произход, а майка му била българка, поради което относително добре владеел български език.

Извършителят постепенно започнал да „обработва“ пострадалата, като в един момент ѝ казал, че иска да живее с нея и че ще си купи къща в Добрич, но за целта му трябват пари за документи и самолетни билети.

Така на 25 август жената започнала да превежда пари на „военния лекар“ и така до 4 октомври. На 6 октомври жертвата посетила една от банките в Добрич с намерението да преведе поредната сума. Служител на обаче ѝ казал, че това е измама и отказал да извърши транзакцията. След този случай жената се е явила в Първо РПУ, където е подала жалба.

Сумата от 18 417 лв. е изпращана поетапно и по различни сметки, като по думите на пострадалата преводите са нареждани в полза на граждани в Румъния и Италия. Тепърва ще се установява кой е титуляр на сметките и кой стои зад профила „Джеймс" в „Инстаграм“.

От Районната прокуратура в Добрич обясниха, че разследването ще бъде много трудно. Предстои да се прецени какви действия да бъдат предприети и дали да се използват методите на международната правна помощ чрез европейска заповед за разследване, ако сметките наистина са в чуждестранни банки в държави членки на Европейския съюз.