Семейства в сирийски лагери молят за дарения в TikTok, а компанията прибира до 70% от приходите, установи разследване на Би Би Си.

Деца предават на живо в социалната мрежа в продължение на часове, молейки за подаръци с парична стойност. Би Би Си изчислява, че стриймовете печелят до 1000 долара на час, но хората в лагерите получават само малка част от тази сума.

TikTok отговори, че ще предприеме незабавни действия срещу "експлоататорската просия". Компанията заяви, че този вид съдържание не е разрешено в нейната платформа и че комисионата ѝ от цифрови подаръци е значително по-малка от 70%. TikTok обаче отказа да потвърди точната сума.

По-рано тази година потребителите на TikTok сигнализираха, че каналите им се пълнят с живи предавания на семейства в сирийски лагери. Oт една страна, това предизвика подкрепа от някои зрители и опасения за измами от други.

В лагерите в Северозападна Сирия Би Би Си установява, че тенденцията се подпомага от т. нар. "посредници на TikTok". Те предоставят на семействата телефони и оборудване, за да предават на живо.

Посредниците заявяват пред британската медия, че работят с агенции, свързани с TikTok в Китай и Близкия изток, които предоставят на семействата достъп до акаунти в приложението. Тези агенции са част от глобалната стратегия на TikTok за набиране на участници в предавания на живо и насърчаване на потребителите да прекарват повече време в приложението, пише британското издание.

Схема за измамно добротворчество

Тъй като алгоритъмът на TikTok предлага съдържание въз основа на географския произход на телефонния номер на потребителя, посредниците казват, че предпочитат да използват британски SIM карти. Те допълват, че хората от Обединеното кралство са най-щедрите дарители.

Мона Али Ал-Карим и шестте ѝ дъщери са сред семействата, които всекидневно предават на живо в TikTok, седейки на пода на палатката си с часове и повтаряйки малкото английски фрази, които знаят: "Моля, харесайте, моля, споделете, моля, подарете".

Съпругът на Мона е убит при въздушен удар и тя използва предаването на живо, за да събере пари за операция на дъщеря си Шарифа, която е сляпа.

Подаръците, за които моли, са виртуални, но струват на зрителите реални средства и могат да бъдат изтеглени от приложението като пари в брой. Зрителите на живото предаване изпращат подаръците - от дигитални рози, струващи няколко цента, до виртуални лъвове, струващи около 500 долара, за да помогнат на нуждаещите се.

„До 1000 долара на час“

В продължение на пет месеца Би Би Си проследява 30 акаунта в TikTok, които излъчват на живо от сирийски лагери и създава компютърна програма за извличане на информация от тях. Тя показва, че зрителите често даряват на всеки акаунт цифрови подаръци на стойност до 1000 долара на час.

Семействата в лагерите обаче твърдят, че са получавали само малка част от тези суми. Тъй като TikTok отказва да съобщи колко получава от подаръци, Би Би Си провежда експеримент, за да проследи къде отиват парите.

Репортер от Сирия се свързва с една от агенциите, свързани с TikTok, и заявява, че живее в лагерите. Той се сдобива с акаунт и влиза в реално време, докато служители на Би Би Си в Лондон изпращат на TikTok подаръци на стойност 106 долара от друг акаунт.

В края на живото предаване балансът на сирийския тестови акаунт е 33 долара. TikTok е взел 69% от стойността на подаръците.

Разказ на посредник

Хамид, един от посредниците на TikTok в лагерите, разказва пред Би Би Си, че е продал добитъка си, за да плати за мобилен телефон, SIM карта и Wi-Fi връзка, за да работи със семействата в TikTok. Сега той предава на живо с 12 различни семейства по няколко часа на ден.

Мъжът казва, че използва TikTok, за да помага на семействата да изкарват прехраната си. Плаща им по-голямата част от печалбата, като приспада текущите си разходи, казва той.

Подобно на другите посредници, Хамид разказва, че е подкрепян от "агенции за живо предаване" в Китай, които работят директно с TikTok.

"Те ни помагат, ако имаме някакви проблеми с приложението. Те отключват блокирани акаунти. Даваме им името на страницата, профилната снимка и те отварят акаунта", каза Хамид.

Подобни организации, известни като "гилдии за излъчване на живо" и базирани в цял свят, сключват договори с TikTok, за да помагат на създателите на съдържание да „произвеждат“ по-привлекателни излъчвания на живо.

TikTok им плаща комисионна според продължителността на живите предавания и стойността на получените подаръци, съобщиха агенциите за Би Би Си.

"TikTok ясно заявява, че на потребителите не е позволено изрично да искат подаръци, така че това е явно нарушение на собствените им условия за ползване, както и на правата на тези хора", каза тя.

Какви са правилата в социалната мрежа?

Правилата на TikTok гласят, че трябва да имате 1000 последователи, преди да можете да предавате на живо, не трябва да отправяте директни искания за подаръци и трябва да "предотвратявате увреждането, застрашаването или експлоатацията" на непълнолетни лица в платформата.

Но когато Би Би Си използва системата в приложението, за да докладва за 30 акаунта с деца, които просят, TikTok заявява, че в нито един от случаите не е имало нарушение на правилата.

След като Би Би Си се свързва директно с TikTok за коментар, компанията е забранила всички акаунти.

В изявление се казва: "Дълбоко сме загрижени от информацията и твърденията, които ни бяха представени от Би Би Си и предприехме бързи и строги действия. Този тип съдържание не е позволено в нашата платформа и ние допълнително засилваме глобалните си политики относно експлоатацията на просията.“

Според аналитичната компания Sensor Tower TikTok, най-бързо развиващото се приложение за социални медии в света, е реализирало повече от 6,2 млрд. долара брутни приходи от хора, които даряват виртуално в приложението от стартирането си през 2017 г.

Би Би Си се обърнала към няколко благотворителни организации, работещи в Сирия, за да подкрепят семействата в лагерите като алтернатива на печеленето на пари от предаването на живо в TikTok.

Британската медия обаче припомня, че за много хора в лагерите има малко възможности за печелене на пари, освен да ги изкарват по подобен начин онлайн. Стотици семейства продължават да предават на живо в платформата, а повечето от дарените пари все още отиват в TikTok.