23-годишен българин може да бъде екстрадиран в Германия заради обвинения за участие в международна схема за финансови измами. Той е работил в кол център на международна компания. В момента е в затвора. Близките му настояват българската държава да се застъпи за него и делото да се гледа тук.

Иван Тилев
Снимка: bTV

През лятото на 2019 г. Иван Тилев намира в интернет обява за работа в кол център с немски. Обещани са му много добра заплата и бонуси за брой привлечени клиенти. Той сключва договор с фирмата работодател „Тийм ъп груп“. 

Компанията предлага финансови услуги на клиенти. По думите на бащата, заплатата на Иван е била 2 500 лв., а още със започването е преминал курс за това как се говори с хората.

Мними колцентрове участват във финансова измама
Снимка: bTV

„Говорил е с хората, предлагал е услугите и ако човекът отсреща приеме условията, той е прехвърлял на прекия си началник – мениджър на офис“, разказа Димитър Тилев, баща на Иван.

През юли миналата година немските служби в сътрудничество с българските влизат във фирмата. Оказва се, че тя е разследвана за участие в международна схема за финансови престъпления - на германски клиенти е обещавана печалба срещу закупуване на акции, но вложенията им изчезват. 

Мними колцентрове участват във финансова измама
Снимка: bTV

„Това е организирана престъпна група от Израел. Започват бизнес – откриват се български фирми, в случая на сръбски граждани. Открива се кол център, като се таргетират граждани на Германия и Австрия. Набират се граждани в България, които говорят немски...", обясни комисар Владимир Тодоров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. 

Полиция
Снимка: bTV

Миналият месец се оказва, че има европейска заповед за ареста на Иван. Обвинен е, че е навредил на клиенти в Германия, като ги е заблуждавал да инвестират големи суми пари в различни финансови инструменти. Нанесъл е щети за 678 хиляди евро, а цялата компания - за 14 милиона евро. Следва бързо дело. 

Откъс от заповед за арест
Снимка: bTV

По думите на комисар Тодоров тези престъпления са специфични за израелски престъпни групи в България, Молдова, Черна гора, Сърбия. В София има и други кол центрове с подобна дейност. За да започнат разследвания обаче, трябва да има получени сигнали от жертви. 

Мними колцентрове участват във финансова измама
Снимка: bTV

Предстои окръжният съд в Пловдив да се произнесе дали Иван ще бъде екстрадиран в Германия. Според адвоката на Иван е възможно гледане на делото в България. 

Мними колцентрове участват във финансова измама
Снимка: bTV

„Той не може да бъде част от финансова пирамида целенасочено. Дори да е имал участие, той не е съзнавал“, каза адвокатът. 

Близките на Иван молят държавата да му помогне да не бъде екстрадиран и делото да се гледа тук. Вижте повече във видеото.