От тази седмица "bTV Репортерите" се завръща. Първият епизод от новия сезон е посветен на Ружа Игнатова - най-издирваната жена в света. За първи път в български ефир говорят и жертвите ѝ.

„Жертвите са милиони по целия свят. Според журналист от Великобритания става въпрос за 175 държави. Тази седмица ще ви разкажем историята на трима мъже от Франция, Сомалия и Уганда. Най-образно казано са продавали мечти и обещания за бързо забогатяване“, заяви репортерът на bTV Владислава Тричкова, автор на филма.

Ружа Игнатова и нейният съдружник стоят най-отгоре на схемата. Те са и тези, които печелят най-много от схемата.

Още в първите месеци след създаването на OneCoin инвестициите били за милиони евро. Навсякъде вече се говорело за криптовалутата. 

„Разбрах за One Coine през 2016 г., когато бях ученик. Моят баща ми каза за това. Той беше научил от своя приятелка“, разказа Даниел Йейнхардт.

Даниел е от Уганда. Родителите му са фермери, а семейството живее в бедност и лишения. Когато разбират, че има лесен начин да забогатеят, влагат всичко. 

„Платих 250 евро. Баща ми даде 3000 евро за няколко пакета“, добави той.

Минават години, през които семейството вярва, че ще забогатее. В един момент обаче на Даниел му се налага да напусне училище.

„Родителите ми не можеха да си позволят да плащат за образованието ми“, разказа той.

До този момент никой не подозира, че хора като Даниел и семейството му не са инвеститори, а жертви и са попаднали в схема.

„Схемата общо взето е класическа пирамида - не по-различна от тези, които помним от 90-те години“, разказа Николай Стоянов, журналист и автор на книгата за Ружа Игнатова.

Така всеки член, освен да инвестира, трябвало и да въвлича в схемата нови хора. В замяна получавали комисионна в кеш.

„Има ли хора, които наистина са забогатели от OneCoine? Със сигурност. Тези, които са на върха и това не включва само Ружа, а и най-приближената и свита са станали много богати“, добави журналистът.

Във втората част на филма bTV се среща с вуйчото на Ружа Игнатова. Гледайте филма на Владислава Тричкова тази събота след централната емисия новини в 19 ч.