Федерално бюро за разследване разказва историята на Ружа Игнатова в своя подкаст. Българката е обявена за международно издирване от 2017 г. 

Подкастът на ФБР за “криптокралицата” е част от поредицата им епизоди за 10-те най-издирвани престъпници от американското правосъдие. 

Ружа Игнатова влезе в топ 10 на най-издирваните от ФБР тази година. Тя е едва 11-ата жена в този списък от създаването му през 1950 г.

“OneCoin е лесен за използване. OneCoin е за всеки. Правете плащания навсякъде, в световен мащаб. Това сме ние. Глобални граждани на малък свят, които искат да направят промяна”. Този цитат е на Ружа Игнатова и с него започва подкастът на ФБР. 

Подкастът можете да чуете ТУК, той е направен от Моника Гроувър от публичния офис на ФБР. 

“Това е Ружа Игнатова, която говори през 2016 г. Известна като “криптокралицата”, тя не само е съосновател на OneCoin, но и е скорошно попълнение в списъка на десетте най-издирвани престъпници на ФБР”, разказва Гроувър.

Компанията на Ружа Игнатова бе рекламирана като “убиеца на биткойни”. “Тя не промени света, а вместо това ограби инвеститорите с милиони долари”, добавя Гроувър. 

Тя обяснява, че схемата започва през 2014 г., а OneCoin е базирана в България. Компанията се рекламира като нова виртуална валута. Гроувър казва, че още тогава OneCoin е създадена като измамна схема. 

В подкаста се допълва, че Ружа Игнатова използва редица похвати за привличане на инвеститори.

“Първо, тя се насочва към хора, които може да не са разбрали напълно тънкостите на криптовалутите, но са развълнувани от впечатляващата й автобиография, маркетинговите стратегии на OneCoin и вълнението около криптовалутите”, казва Гроувър.

Следователите смятат, че OneCoin е използвал много от термините, свързани с виртуалните валути, но е представяла пред инвеститорите частна, централизирана верига, а не публичните блокчейн технологии, които ползват останалите валути. 

Така инвеститорите в OneCoin не са могли да следят развитието на криптовалутата както и транзакциите. По този начин Ружа Игнатова успява да привлече около 2 милиона инвеститори. 

Схемата на “криптокралицата” е в това, че OneCoin е единствен регулатор на валутата, а стойността на криптовалутата се определя от компанията, а не от пазарното търсене.

Резултатът от схемата на Игнатова е, че инвеститорите губят еквивалента на 4 милиарда долара, припомня Гроувър.

На 12 октомври 2017 г. Ружа Игнатова е обвинена във връзка със схемата за измама OneCoin и е издадена федерална заповед за ареста й. Разследващите смятат, че тя е имала информация за това, че е разследвана. От 25 октомври 2017 г. тя е в неизвестност. На тази дата тя е пътувала от София за Атина. 

В момента тя е на 42 години и има кафяви очи и тъмнокафява до черна коса. Разследващите обаче смятат, че тя може да е променила външния си вид.

Ружа Игнатова владее английски, немски и български език. Тя може да пътува с фалшив паспорт и да има известни връзки с България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства. Известно е, че е водила охолен начин на живот, допълват от ФБР.