На извънредно заседание в 13 часа днес народните представители ще гласуват предложения кабинет „Денков-Габриел“. Подкрепа ще има от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те имат общо 132 гласа.

ДПС няма официална позиция как ще гласува. „Възраждане“, БСП и ИТН коментираха, че ще гласуват „против“. За да бъде избрано правителството са необходими 121 гласа в случай, че всички 240 присъстват в залата.

„Поне е ясно, че кабинетът се ражда, а колко ще просъществува, как ще действа – не мисля, че можем предварително да предопределим“, заяви политологът Румяна Коларова

Журналистът Валерия Велева каза, че може би за първи път правителството се приема без възторзи.

„Като че ли никой не е доволен от това правителство – нито от политическите партии, които го съставят, нито обществеността. Едно правителство, натоварено с вътрешно недоверие и конфликти“, добави тя.

„Много ще се радвам след всичко, което се изговори, то е цивилизовано, спокойно, на доброто възпитание. От една страна, добре е, че лидерите остават в парламента, с едно изключение Асен Василев, от друга страна, хубаво е, че си нямат доверие, защото ще се гледат под лупа“, смята журналистът Константин Вълков.

„И на вербално, и на невербално ниво президентът Румен Радев много ясно показа, че това, което се прави не му харесва. Но то не се харесва на твърде много хора. Липсата на доверие е очеизвадна, как ще работят не ми е известно“, заяви психиатърът и част от Инициативния комитет на Румен Радев д-р Цветеслава Гълъбова.