„Ситуацията в Сирия е доста сложна, както е от пролетта на 2011 г., а информацията за скорошната ракетна атака от страна на САЩ в Идлиб засили допълнително напрежението”, заяви журналистът Иван Георгиев след визитата си в арабската страна.

За „Тази сутрин” той обясни, че войната в Сирия можеше да бъде избегната, ако президентът Башар Асад държеше властта по различен начин. Също така Георгиев подчерта, че това не прави голяма част от воюващите срещу него борци за свобода и демокрация.

Журналистът посочи, че воюващите в страната са от различни групировки, които освен борба срещу президента, са в сложни отношения по-между си. Това създава допълнителни спорове вътрешно в страната, а някои от военните организации са подкрепяни от Турция, Иран, Русия.

„Когато гръмне първата пушка, първо умира истината, а след това всичко останало” - от началото на войната, хората, които наистина протестираха и искаха демокрация, останаха на заден план. Изпъкнаха въоръжените формирования, които искаха да управляват страната под законите на исляма.- т.е да създадат „Ислямска държава”, допълни той.

Според Георгиев хората трудно могат да се ориентират за това, какво се случва в Сирия. По думите му една причина за това са воюващите страни. Освен това смята, че проблемът се е съсредоточил в последната окупирана от бунтовниците територия – Идлиб, а пренасянето му в медийната среда води до погрешно тълкуване.

По думите му Сирийската арабска армия, вярна на Асад и руските ВВС воюват не толкова да отблъснат противниците на режима в Дамаск, а така, че да направят живота в териториите, контролирани от бунтовниците, невъзможен.

Вижте цялото интервю във видеото!