Град Алепо е един от най-ярките символи на войната в Сирия. Той от една страна показва способността на президента Башар Асад да си възвръща териториите, завзети от бунтовниците по време на сраженията, но от друга, също така е символ на неспособността на властите в Дамаск да върнат нормалния живот във всички онези градчета и села в страната, поразени от военните действия.

Снимка: btvnovinite.bg

Специалните пратеници на bTV – журналистът Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев, посетиха Алепо, където обстановката остава тревожна. В западните квартали на града са навлезли войски на сирийската армия, верни на президента Башар Асад.


Целта им е да увеличат натиска над бунтовниците от групировката "Хаят Тахрир ал Шам" в съседен Идлиб. Северната провинция е последната, останала под контрола на противниците на властите в Дамаск.

Снимка: btvnovinite.bg

В сърцето на Алепо се намира храмът „Св. Илия”. Небесно провидение или пък чиста случайност – местните жители от всички религии намират символика в това, че святото място е на разделителната линия между терористичната организация „Ислямска държава” и сирийските правителствени бойци по време на обсадата на града, продължила повече от 4 години и отнела над 30 хиляди живота.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-бързият и сигурен транспорт до града са военните самолети. Алепо остава откъснат от Дамаск, заради близостта си до Идлиб – последната територия, под контрола на опозиционните сили.

Снимка: btvnovinite.bg

В различни периоди от войната стените на църквата „Св. Илия" се издигат между различни противници – Сирийската свободна армия и верните войски на президента Асад, „Ислямска държава” и бойците на ливанската групировка „Хизбула”.

Снимка: btvnovinite.bg

Владиката на епархията в Алепо – отец Йосиф Тобжи, обяснява, че храмът се превърнал в символ на надеждата – не само за християни, но и за мюсюлмани.

„Храмът все едно казваше: Нека аз да понеса атаката!”, допълни владиката.

Събитията поразили града от 2012 г. до 2016 г. изпълват едни от най-мрачните страници в съвременната човешка история. Повече от 31 хиляди жертви – сред тях огромен брой деца, жени, цивилни.

Отецът признава, че преди войната мюсюлмани и християни са живеели в мир.

„Имаше работа за всички. Но в световния ум беше посята идеята на джихада, на политическия ислям, която се превърна в средство за влияние и кражбата на петрол”, подчерта той.

Снимка: btvnovinite.bg

3 години след края на обсадата, бомби и ракети продължават да убиват невинни жители на древния град.

Според губернатора на Алепо – Хюсейн Диаб, отговорността за трагичните събития е на международната общност. По думите му не е тайна, че редица държави подкрепят терористите и техните действия.

"Това трябва да спре!”, призова Диаб.

„Достатъчно е да помислим логично: Който достави оръжията и който разруши всичко, за да може да спечели от изграждането наново след това и да защити геополитическите си интереси. Ако погледнем кой спечели, става ясно… каква точно е била тази война”, коментира отец Йосиф Тобжи.