Напрежение между Москва и Вашингтон заради Сирия – Русия обвини Съединените щати, че застрашават крехкото примирие в окупираната от бунтовниците провинция Идлиб.

Снимка: btvnovinite.bg


САЩ отвърнаха, че цел на последната им ракетна атака е бил тренировъчен лагер на терористичната групировка Ал Кайда.

Екип на bTV ексклузивно беше допуснат в руската авиобаза „Хмеймим” в Сирия. Базата функционира от 2016 г., а основни цели на самолетите, които излитат от нея през последните няколко месеца са обекти под контрола на антиправителствените групировки в провинция Идлиб.

Снимка: btvnovinite.bg

 
В първите отвоювани от сирийската опозиция селища на север, основният въпрос е: Как животът да започне отначало? Хората избягаха, а домовете на мнозина бяха разрушени. Сега имат нужда от вода, храна и продукти от първа необходимост.

След руската офанзивата от въздуха и навлизането на сирийските правителствени войски, повечето 20-годишни младежи от Народната въоръжена съпротива, верни на президента Башар Асад, са сигурни в наближаващата победа над групировката Хаят Тахрир ал-Шам.

Снимка: btvnovinite.bg


А докато в Идлиб картината придобива типичния за войната в Сирия образ, на юг във военноморска база „Тартус” руските военни демонстрират сила и готовност да защитават стратегически интереси на страната си в региона.

Снимка: btvnovinite.bg


И двете военни бази – в „Тартус” и „Хмеймим” са малки руски градове, в които са се погрижили за всичко - дори за психотерапията на руските военнослужещи. Задачата им обаче е ясно формулирана.

Снимка: btvnovinite.bg


„Основната задача на въоръжените сили на Руската Федерация тук е да оказват поддръжка на сирийската-арабска армия в борбата им с незаконните въоръжени формирования в провинция Идлиб и да защитават мирния живот”, посочи Павел – представител на руската авиогрупа в „Хмеймим”.

Духовият оркестър репетира и при 40 градуса на сянка, но нищо не повдига бойния дух на военните така, както звукът от постоянните полети на руските изтребители.

Снимка: btvnovinite.bg


Обемът на руския военен персонал северно от столицата Дамаск, разбира се, е тайна. Но е очевидно, че в този момент ролята на Руската Федерация в сирийския въоръжен конфликт е изключително голяма. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!