Коронавирусът е спусъкът, който отприщи всички проблеми, които са натрупани. Рецесията в глобалната икономика вече е факт.

Това каза в „Тази сутрин“ Румен Гълъбинов, бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

„Още в първото тримесечие на 2020 г. няма да е изненада, ако видим, че световният икономически растеж бъде отрицателен. Важно е как ще се развият нещата в следващите тримесечия и дали ще има признак на подобряване“, коментира Гълъбинов.

„Погледите са отправени към Китай, където и в здравен аспект пикът започва да преминава. Очаква се в следващото тримесечие да започне едно бавно и мъчително възстановяване на индустрията там, защото от нея зависят веригите на доставки и добавена стойност в целия свят“, каза още икономистът.

„Още от януари месец започна да се проявява едно усилващо се забавяне на икономиката поради проваляне на доставките от световния производител – Китай. Вече обаче се наблюдава възстановяване на някои китайски доставки. Сега обаче наблюдаваме вторичната реакция – тази на финансовите пазари“, коментира от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Румен Гълъбинов очаква цените на горивата да паднат поне с 20-30 стотинки от нивата, които са в момента, ако пазарът на петрол се задържи на такова ниско ниво.

„България е част от европейската икономика. Най-важните ни търговски партньори са от еврозоната. Третата по големина икономика е Италия, която е най-засегната. Тоест няма как да не бъдем засегнати и ние“, прогнозира Гълъбинов.

„Има и добри новини за европейската икономика, защото наблюдаваме в месеците, когато се развиваше паниката около коронавируса, увеличаване и рекордно ниво на индустриалните поръчки в Германия и най-ниско ниво на безработица в САЩ. Рекорд бе регистриран и в България във връзка с износа“, отчете Емил Хърсев.

  • Първата ваксинирана с препарата на "Модерна": Ще продължа да спазвам строгите мерки
  • Дани Каназирева: Проверките за частните партита ще продължат
  • 552 са новите случи на коронавирус, починали са 61 души
  • Очаква ли ни в България трета вълна на COVID-19?
  • Нова заповед променя част от противоепидемичните мерки у нас от 16 януари
  • Лекари плашат с оставки, ако бъде уволнен шефа на болницата в Сандански
  • „Чети етикета“: Какво пише в листовките на ваксините срещу COVID-19?
  • Консултации по телефона: Какви хора звънят и какви въпроси задават за ваксините?
  • Шефът на Александровска болница: Готвим се и за трета вълна на COVID-19
  • България е последна в ЕС по имунизации срещу коронавирус