Коронавирусът вече засегна икономиката и заплашва с нова финансова криза.

Финансисти предупреждават, че шансът за нова глобална рецесия е вече много над 50%.

Експерти в застраховането на търговски кредити прогнозират, че глобалната търговия ще загуби 320 млрд. долара само за тримесечие.

Най-сериозни са предизвикателствата към туризма, IT сектора и транспорта, твърдят експерти.

Само през миналата седмица COVID-19 изтри 3 трилиона долара от борсите. A икономиките боледуват още от януари, когато Китай, най-големият в света износител на индустриални стоки, спря производствата си.

Така - заради автомобилна част, струваща 250 долара, например, няма да бъде произведен автомобил струващ 25 хил. Заводът няма да може да покрие кредитите си, а инвеститорите ще загубят.

За първи път след финансовата криза от 2008 г. насам Федералният резерв в САЩ по спешност намали с половин процент лихвата, за да може кредитите да се обслужват по-лесно.

От своя страна Европейската централна банка не може да намалява лихвите, тъй като нивата в Европа вече са отрицателни.

Снимка: btvnovinite.bg
„За съжаление централните банкери няма да могат да отворят фабриките, които са под карантина в Китай, да увеличат производството, нито да напълнят улиците в Милано, но техните действия са важни като показване на готовност за реакция от гледна точка финансовата система да стои и да работи“, обясни брокерът Ангел Георгиев.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че и у нас загубите за икономиката вече се виждат.

Министър-председателят изчисли, че само от срива в цените на петрола държавата губи милиони заради по-ниския акциз и ДДС.

Снимка: btvnovinite.bg
А финансовият анализатор Цветослав Цачев подчерта, че при съкращаване на работна ръка трябва да се даде възможност на хората да получат повече средства, за да не се стига до шокова ситуация за голяма част от населението.

По думите му това ще доведе до политическа нестабилност и допълнително ще влоши бизнес климата в страната.