70-процентовото ваксинационно покритие, в което целият свят се е прицелил в хода на битката с коронавируса, не се базира на случайно избрано число, а е резултат от сериозен анализ, който показва кога ще успеем да пречупим заразата и тя ще започне да се самоограничава. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ специалистът по епидемиология на инфекциозните болести д-р Христиана Бацелова.

„Това е изчислено на базата на епидемиологията на COVID-19, на това как се разпространява, какъв е механизмът на предаване, кои групи хора заразява най-вече, каква е ролята на болните и на асимптомните като източник на инфекция, колко човека заразява един болен (…) Когато не може да намери възприемчиви хора в обществото, ще започне да се ограничава“, обясни експертът.

Едно и също като краен резултат ли ще е да имаме 70% ваксинирани и да имаме 40% ваксинирани и 30%, които са преболедували коронавируса? Д-р Бацелова посочи, че за болести като морбили и варицела отговорът би бил „Да“, но в настоящия случай не е толкова ясно: „Имунолозите не са излезли с конкретни данни доколко преболедувалите са предпазени, докато това се е случи е по-добре повече хора да бъдат ваксинирани“.

Тя похвали начина, по който Израел бързо успя да имунизира голяма част от населението си. По думите ѝ след стотици хиляди ваксинирани, едва 0,004% от тях са с доказана инфекция, а хоспитализираните са още по-малък процент.

В еврейската държава започват клинични изпитвания за прилагането при бременни, а в САЩ – при деца над 12 години. „Децата не трябва да ги изпускаме, би било много хубаво да ги ваксинираме преди началото на следващата учебна година“, посочи д-р Бацелова.

По думите ѝ расте непрекъснато процентът на желаещи да защитят себе си и близките си от коронавируса, като все по-често въпросът не е дали, а с кой препарат да го направят. Тя призова общопрактикуващите лекар да обърнат малко повече внимание на възрастните си пациенти, които не могат лесно сами да намерят информация за ваксините.

Важно е кой говори

Снимка: bTV
Д-р Христиана Бацелова е специалист по епидемиология на инфекциозните болести.

Епидемиолог към УМБАЛ “Св. Георги” ЕАД, към момента отговаряща за ваксинацията срещу COVID-19 в университетската болница.

Асистент към катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации към Медицински университет, Пловдив.

Член на Международната асоциация на епидемиолозите.