Когато за пръв път Елвис Пресли участва в „Шоуто на Ед Съливан“, пред телевизорите са над една трета от жителите на САЩ – 60 млн. зрители. Месец по-късно Краля отново участва в предаването с изпълнения, превърнали се в класика – Hound Dog, Love Me Tender, Don’t Be Cruel. Хитът обаче е преди музиката да започне – в същия ден, на 28 октомври 1956 г., Елвис застава пред камерите в лекарския кабинет, за да се ваксинира публично срещу полиомиелит (детски паралич).

Снимка: Getty Images

Почти забравената днес болест е истински бич за децата и младите хора по онова време. В най-черните дни през 40-те по над 35 000 души годишно получават парализа в следствие на полиомиелита. Само през 1952 г. заразените деца са 60 000, а починалите – 3000. При вирусно разпространение смъртността е 20 на сто при получилите парализа.

Снимка: Getty Images

Макар милиони семейства да се възползват от въведената през 1955 г. ваксина, тинейджърите и младите мъже и жени не показват особено желание да се имунизират. „Ню Йорк Таймс“ по това време пише, че едва 10 на сто от младежите в Ню Йорк са ваксинирани, макар да са втората най-рискова група след малките деца.

Снимка: Getty Images

Проблемите се оказват изключително познати за всички, които днес следят трудностите с COVID ваксинациите – липсата на информация кара хората да си мислят, че заболяването няма да ги порази; ваксината струва относително скъпо и някои си слагат само едната от двете задължителни дози и така компрометират имунитета си, а и дефектни партиди успяват да разболеят стотици хора, вместо да ги защитят.

Снимка: Getty Images

В този момент идва намесата на Краля. Обожаван от младите хора, символ на новото необременено от световната война поколение, Елвис е пример за феновете си във всяко отношение. Така успокояващата му усмивка при получаването на ваксината и записаният от него радиопризив за имунизация със сигурност карат мнозина да вземат най-правилното решение за собственото си здраве.

Снимка: Getty Images

Така между 1955 г. и 1957 г. случаите на детски паралич в САЩ намаляват с впечатляващите 81 на сто. Рок идолът ли сломи коварното заболяване? Изследователите дават изненадващ отговор – Елвис Пресли със сигурност е помогнал в битката, но войната е спечелена от самите младите хора, които разбират важността на имунизацията.

Различни младежки организации във всички американски щати независимо една от друга започват кампании в подкрепа на ваксините. Обикалят от врата на врата, създават информационни материали, организират танцови забави само за имунизирани. Мениджмънтът на Елвис също дава рамо – снимки с автограф от Краля отиват само в тези фенклубове, които могат да докажат, че всичките им членове са защитени от полиомиелита.

Снимка: Getty Images

„Това показва, почти за първи път, силата на младежите в това да разберат и да намерят общ език със собствените си връстници“, коментира историкът Стивън Моудсли.

Днес светът е различен. Няма нито едно име в популярната култура, което да има тежестта на Елвис в средата на 50-те. Въпреки това, звездите могат заедно да отправят силно послание към почитателите си за важността на това да се ваксинираш срещу коронавируса. Другото сякаш е по-ясно – ако получат подкрепа, будните млади хора сами ще намерят начин да насочат връстниците си в правилната посока.

По материали от чуждестранния печат