Очаква се Африка да бъде обявена за свободна от вируса, причиняващ детски паралич, след четири години след последния регистриран случай на континента, съобщиха от СЗО. Добрата новина е в резултат на десетилетия съвместна работа на международни, национални и местни здравни организации и доброволци, участващи в кампании за ваксинация и наблюдение.

Последният фронт в борбата с болестта на континента беше в щата Борно в Нигерия, където през 2016 г. беше съобщено за два случая на детски паралич. Заради опасения за повторно активно разпространение на вируса над 41 милиона деца са били ваксинирани с помощта на детския фонд на Обединените нации УНИЦЕФ.

Изкореняването на заразата от Африка е стъпка към глобалното унищожение на вируса, разпространяван в природата.

Единствените редки случаи на заразата на континента са причинени от мутация на патогена от оралната ваксина сред популации с много ниско ниво на хигиена и без имунизации. По данни на СЗО за 20 години и 3 млрд. ваксинации има под 1000 такива случая, а с промяна на състава на ваксината рискът от опасни мутации е допълнително намален през последните години.

Какво е детски паралич?

Полиомиелитът, още известен като детски паралич, е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус, което засяга нервната система и предизвиква отслабване на мускулите, парализа и което може да доведе до смърт при засягане на дихателната система. От болестта страдат най-вече деца между 1 и 5-годишна възраст. Само през 1996 г. над 75 хиляди деца са били парализирани от вируса.

Полиомиелитът няма лечение, но ваксините предпазват децата от заразяване до живот. За изминалите 24 години над 1,8 милиона случаи на детски паралич са били предотвратени според данни на СЗО чрез 9 милиарда орални ваксини. Затова и осигуряването на безопасна среда за провеждане на ваксинация е изключително важно.

Предизвикателствата пред изкореняването на заразата

След изобретяването на ваксина през 1952 г. и нейната променена форма през 1961 г. дават надежда на хиляди, че ще бъдат защитени от заразата. Въпреки това през годините здравните организации са срещали множество трудности.

Сред тях са военни конфликти, затрудняващи достъпа до уязвими общества, както и слухове и конспиративни теории за ваксините. Според една от тях от 2003 г., ваксината е съдържала вещества, причиняващи безплодие, заради заговор на американците да намалят раждаемостта в мюсюлманските общности. През 2013 г. пък 9 жени, извършващи ваксинация, са били убити по време на 2 нападения на нигерийската ислямистка групировка „Боко Харам“.

Едни от главните герои във възстановяването на доверието към препарата, предпазващ от заразяване с вируса, са именно засегнатите от него. Парализираните вече възрастни, религиозни лидери, учители и международни доброволци, пътуват из африканските страни, за да разказват историите си и да убеждават родителите да ваксинират децата си.