- Колко души у нас ще се ваксинират до юни  при одобрени 2 ваксини срещу COVID-19, колко биха били ваксинираните при одобрени 3 ваксини, при одобрени 4 ваксини, при одобрени 5 ваксини и при одобрени 6 ваксини?

Като направим уточнението, че данните са прогнозни и зависят от доставките на производителите, можем да ви дадем следните числа.

При разрешени за употреба две ваксини до юни включително може да бъдат ваксинирани приблизително 1 млн. души. След одобрението на третата ваксина на AstraZeneca/Oxford от месец февруари с наличните към момента данни, може да бъдат имунизирани около 2 млн. души.

През месец март очакваме да бъде разрешена за употреба ваксината на четвъртия производител Janssen. За нея все още няма категорична информация на колко дози ще бъде поставяна. При хипотеза , че ще са необходими 2 дози, общият брой ваксинирани може да  достигне 2,4 млн. души. Ако поставяната доза е една – 2,8 млн.

Ако през април бъде одобрена петата ваксина-тази на CureVac ,броят на ваксинираните срещу COVID-19 ще достигне 2,55 млн.

В калкулацията не е включена Novavax, която вероятно ще получи разрешение за употреба преди юни.

- Колко биха били ваксинираните у нас до края на 2021г. при същите хипотези на брой одобрени ваксини?

Вижте таблицата:

Снимка: Министерство на здравеопазването

- Какъв е капацитетът у нас за брой ваксинирани на ден?

По разчети на Българския лекарски съюз дневно един общопрактикуващ лекар може да поставя 10 - 20 ваксини, като при добра организация бройката може да бъде и по-голяма. По данни на НСИ към юни 2020 година броят на регистрираните общопрактикуващи лекари, които имат договор с НЗОК е 4119. Това означава, че ако на ден се правят по 10 имунизации, общият брой ще бъде 41 190. При 20 ваксини на ден, на  общопрактикуващ лекар, броят става  82 380.

За сравнение всяка година общопрактикуващите лекари поставят между 900 хил. и 1 млн. дози ваксини.

Отделно от това ваксини ще поставят  и регионалните здравни инспекции (на място или с мобилен екип). Планът предвижда имунизации да се поставят и в лечебните заведения за болнична и извън болнична медицинска помощ.

- При каква хипотеза на брой одобрени ваксини за ЕС се очаква у нас да започне т.нар. масова имунизация?

Масовото ваксиниране ще започне март-април, когато по осъществяването му ще се включат активно ОПЛ. Очаква се дотогава Европейската агенция по лекарствата да одобри  ваксините и на четвърти производител. Процесът зависи и от доставките  на договорените количества.

- Страната ни може ли да променя предварително заявените количества от конкретна ваксина (да се откаже от количества или да поиска по-големи) и би ли се възползвала от такава опция?

Още в началните етапи от преговорите с дадено дружество държавите членки посочват дали се интересуват от определена ваксина и какви количества биха искали да закупят.

След сключването на договора ваксините се разпределят по алгоритъм, основан на броя на населението. В резултат държавите членки получават ваксини при едни и същи условия — на пропорционална основа и на еднаква цена.

Държавите членки може да коригират помежду си количествата ваксини в зависимост от своите нужди. Например дадена държава членка може да реши да не купува допълнителни ваксини от договорените опции, в който случай други държави членки могат да се възползват от тези опции и да закупят повече бройки от  конкретната ваксина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!