Екип на bTV тръгна по следите на черен пазар на колекционерски монети. Проверката направихме след сигнал до редакцията. Миналата година БНБ пусна общо 6 възпоменателни монети.

Ликовете на Гоце Делчев, Паисий Хилендарски, Цар Калоян и Стоянка Мутафова бяха изсечени на сребърни и златни монети с номинал от 2 лв. и 10 лв. При пускането в продажба на всяка пред входът на БНБ имаше дълги опашки.

На едно и също място се редят колекционери и спекуланти. Организирани групи чакат, за да се сдобият с максимален брой от всяка емисия.  

Превръща ли се нумизматиката у нас от наука в бизнес?

Решаваме да проверим и да опитаме да изтъргуваме монети. На 6 януари БНБ пусна възпоменателна монета за 200 години от рождението на Найден Геров. Въпреки че часът е 6, чакащи вече има. За да се избегнат разправии, се пуска списък.

Два часа преди отварянето на БНБ се нареждаме на 176 и 177 място в него. Преди да влезе, всеки записан се проверява по лична карта.

Организираните групи на спекулантите също се забелязват лесно. Чакащите ни обясняват схемата и ни ориентират за тарифите.

Докато чакаме намираме, първите мераклии да купят монетата, още преди да сме се сдобили с нея. Насочват ни към кола, паркирана наблизо. 50 лв. печалба ни се виждат малко и отказваме офертата... Засега.

Към 15:30 ч. след обяд стигаме до касата и купуваме монетите. След повече от 10 часа и над 170 души опашка пред нас в крайна сметка успяваме да се сдобием с така желаните юбилейни монети.

Проверяваме и обявите в интернет. Цените варират от 280 до 350 лева. Пускаме обява за 250 лева и подбиваме цената. Веднага получаваме десетина предложения за продажба. В крайна сметка решаваме да ги запазим за колекцията на bTV.