БНБ пуска монета в памет на Стоянка Мутафова по повод 100 години от рождението ѝ. Номиналната ѝ стойност е 2 лева, а срещу сумата от 30 лева всеки може да се сдобие с нея.

Интересът е изключително голям. Пред сградата на трезора се е образувала огромна опашка, като някои от ентусиастите са се наредили още в полунощ.

"Този път дори не бяхме първи от 12:00 ч. Аз ги гледам. Израснал съм с тези артисти и за мен е приятно да притежавам частица от тях. Нещо, което ги представлява, в случая монета, която се комбинира със страстта към монетите", казва Александър Александров.

Интересът е обясним предвид, че Стоянка Мутафова е една от най-обичаните и легендарни актриси за поколения българи.

"Разбира се, че съм почитател на Стоянка Мутафова, но искам да кажа, че не всички тук са почитатели на тази голяма актриса, голяма част от тях са спекуланти. Важен е въпросът кой в БНБ реши да пуска възпоминателните монети през януари и декември – най-студените месеци на годината, при положение че се знае, че има интерес и се образуват опашки“, казва колекционерът Александър Нанов.

Признание и почит във всеки град е получавала Мутафова, споделя мениджърът й Евгени Боянов. 

"Спираме някъде на почивка, влизаме в ресторант със Стоянка и дъщеря й да хапнем, някой я вижда и веднага започва да пляска, при което всички други се озъртат и виждат Мутафова и започват да пляскат. Смятам, че я оценяваха и приживе и продължават да я оценяват", казва Боянов.

От 24 до 26 януари могат да се купят два броя от монетата, след това ограничението ще отпадне. На международния ден на театъра български пощи ще издадат марка с образа на Стоянка Мутафова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!