Опашка от стотици хора пред БНБ, които прекараха нощта пред стълбите на сградата. Причината - пускането в обращение на сребърна възпоменателна монета „Цар Калоян“ с частично позлатяване.

Монетата е последната за тази година, а някои от желаещите да я закупят чакаха с часове, без да знаят кой е цар Калоян. „Тук съм за монетата“, казва Даниел. Твърди, че знае „много неща за цар Калоян“, но се усмихва и мълчи.

Часове след отварянето на гишетата монетата вече струва почти 4 пъти повече в сравнение със 114 лв. сутринта. През 2022 г. централната банка реализира няколко юбилейни монети, а търговията с тях в онлайн сайтовете продължава да расте. Най-търсена през тази година се оказва тази на „Паисий Хилендарски“. В банката е продавана за 3 750 лв. В един от сайтовете за търговия обаче цената ѝ в момента е 10 000 лв.

Иван Данов, секретар на софийското нумизматично дружество, има в колекцията си над 210 различни монети и говори за спекула в търговията. „Най-студената монета, така я определям аз, е с образа на Стоянка Мутафова. Януари месец, при минус 17 градуса съм седял 9 часа на опашка, навънка, за да се сдобия с тази монета. Имаше много такива, които бяха довели платени хора, да им купят монети - това са тъй наречените спекуланти“, обяснява той.

Експертите отчитат засилено инвестиране в монети, като тенденцията се определя от три фактора. „Инфлацията, която е особено висока през последните две-три години. Втората причина е тези нови възможности за търгуване, това са различни групи, различни платформи. На трето място това е самата политика на централната банка, която в последните години понамали емисиите на монетите“, обяснява икономистът от „ЕКИП“ Стоян Панчев. Оказва се обаче, че ако инфлацията продължи да расте има вероятност печалбата от монети да спадне.