„Ние сме направили партии преди 7-8 години, в тези партии членуват десетки, стотици хора. Тези хора не са наши крепостни и ние не можем просто така да се преместим и утре да се върнем в БСП“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по повод отправената покана от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Обръщаме се към бившите членове на партията, създали свои политически субекти – върнете се в БСП. Заповядайте обратно, за да може с капацитета на всички да търсим обединение и сила. Президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, „Изправи се БГ“ – Мая Манолова, „Движение 21“ – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия“ – Краси Янков, „Нормална държава“ на Кадиев и МИР на Симеон Славчев”, обяви вчера Нинова.

Според Дончева идеята не е на Първанов, а на група хора от БСП, начело с Костадин Паскалев.

„Това също си дава отпечатък, защото в момента, с това ръководство на БСП, не може да се решава въпросът за голямо обединение вляво. Дори част от опозицията на Корнелия Нинова си представя, че под обединения разбираме коалиция, а не нещо ново. Само че коалицията няма да ни даде тяга, а ние се нуждаем именно от тяга от един голям субект вляво – нов, който да може да формулира нова програма, нови задачи, да лансира нови лица и заедно с някои стари да върнем лявото пространство на левите хора“, коментира Дончева.

Било рано да се говори кой ще е лидер на този нов ляв субект, защото не се знаело кой ще влезе в него.

Гледайте целия разговор във видеото!