„Обръщаме се към бившите членове на партията, създали свои политически субекти – върнете се в БСП. Заповядайте обратно, за да може с капацитета на всички да търсим обединение и сила“. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция.

„Президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ Румен Петков, „Изправи се БГ“ Мая Манолова, „Движение 21“ Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия“ Краси Янков, „Нормална държава“ на Кадиев и МИР на Симеон Славчев“, посочи тя.

Нинова обясни, че председателите на партиите са бивши членове на БСП.

„Идеи не сме чули – що е то новото ляво, но четем и чуваме ултиматуми и заклинания към нас. Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП при предишни ръководства – на Сергей Станишев и Михаил Миков“, припомни лидерът на социалистите.

Според нея БСП е положила усилия да върне бившите си членове в партията, като с част от тях са били в коалиции по време на предходни избори или кандидати, подкрепени от БСП.

Нинова подчерта, че поканата е само към тези политици, които са напуснали БСП и са създали собствени партии. „Тези, които са изключени напоследък, са изключени по уставно наказание“, категорична е тя.

БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво. Стигали сме дори и до коалиция от 26 партии преди година и половина“.

„Дошло е време за спасяване на лявото и не за игрички. Ръководството на БСП е поканено да дойде, но за истински разговор, а не за лицемерие", коментира председателят на „Изправи се България" Мая Манолова.

На последните избори на 2 октомври БСП получи 9,3% от гласовете. АБВ с председател Румен Петков е част от коалицията „Български възход“, която прескочи бариерата от 4% и влезе в парламента. „Изправи се, България“ на Мая Манолова имаше 1,1%, което ѝ позволи партийна субсидия. Партия МИР с председател Симеон Славчев имаше 0,18% от гласовете.