Юридически независимият кандидат Мая Манолова и инициативният ѝ комитет имат право да искат касиране на резултатите от балотажа за кметските избори в София, но политически има основание за това и утре Изпълнителното бюро на БСП ще реши официално дали да подкрепи подобно действие. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на брифинг на „Позитано” 20.

От БСП събраха в залата за пресконференции всичките си избрани на първи и втори тур кметове, сред които – и четиримата в областни градове (Денчо Бояджиев в Разград, Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник и Румен Томов в Благоевград). Големият отсъстващ на пресконференцията беше Мая Манолова.

„Мая Манолова е граждански кандидат, подкрепен от БСП, както и от други партии. Тя има своето право да даде отделно своята пресконференция и да отчете това, което е постигнала и това, в което не е успяла”, коментира Нинова. По думите ѝ отделно от това ще се анализира представянето на подкрепения от левицата кандидат и на равнище градска организация на БСП и пленум на Националния съвет.

„Не съжалявам, че издигнахме кандидатурата на Мая Манолова. Резултатите показват, че тя олицетворява промяната в София. Ако направи нова партия, това е неин избор. Не се притеснявам, че това ще е проблем за БСП”, подчерта Нинова.

Поглед назад към кампанията

БСП затвърди тенденцията в последните 3 г. да повишава резултатите си на всички избори, а ГЕРБ отстъпи от дългогодишни градове-крепости, коментира в по-общ план резултатите от вота лидерът на Столетницата.

„Ние постигнахме задачата, която си бяхме поставили – да удвоим кметовете и да увеличим общинските си съветници”, посочи Нинова.

Тя подчерта, че кандидатите на БСП са работили „в нечовешки условия”: „Срещу вас беше държавната машина, МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен, срещу единия лев, с който разполагахме като субсидия бяха милионите на олигарсите и на управляващите, купените гласове изкривиха вота, страхът на хората беше голям, ГЕРБ развихриха компроматна война срещу вас и семействата ви”.

Снимка: БГНЕС

Нинова допълни, че „страхът на ГЕРБ ги накара да направят най-агресивната, най-купената и най-компроматната кампания от години насам”.