„Днес на карта е съществуването на БСП като партия, от която нещо зависи. Това е причината да не се кандидатирам за председател на ПЕС, защото нямам зад себе си партия, която е голяма и ангажирана с ПЕС“.

Това заяви бившият министър-председател Сергей Станишев, ден след избора на Стефан Льовен за председател на Европейските социалисти.

Той изрази интерес към завръщане в българската политика.

„Моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново. Да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не присъдружна партия към коалиция“, посочи Станишев.

Днес в Берлин се състоя и официалното предаване на властта в ПЕС и встъпването на новия председател в длъжност. В словото си Льовен постави акцент върху войната в Украйна.

Стефан Льовен, председател на ПЕС
Снимка: Редакторски екип

„Нова глава се пише в историята – войната на Путин. Това не е атака само срещу Украйна, но и срещу нашите ценности като демокрацията.  Ние сме единни в защита на правото на Украйна да живее в мир и да се самоопределя и си задаваме въпроса - кой ще е следващият и ще застане пред дулата на пушките?“, посочи новоизбраният председател на ПЕС.