Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е на посещение в Милуоки, щата Уисконсин. Там започва 4-дневната конференция за Републиканците, на която се очаква той официално да бъде обявен за техен кандидат в изборната надпревара тази есен.

Припомняме, че Доналд Тръмп пострада леко при опит за покушение в Бътлър, щата Пенсилвания.

Един човек загина, други двама бяха ранени, след като млад мъж произведе няколко изстрела с полуавтоматична пушка от покрива на близка до мястото на предизборното събитие сграда.

Един от изстрелите уцели Тръмп в дясното ухо.

Бившият президент на САЩ написа в социалните мрежи, че първоначално е възнамерявал да отложи с два дни пътуването си до Милуоки, но след това е решил, че няма да позволи „на стрелец или потенциален убиец да наложи промяна в графика му“.

На този фон от Тайните служби съобщават, че няма да затягат сигурността на Конгреса на Републиканците, като и че са „напълно готови да гарантират сигурността в Милуоки“.

Според ФБР 20-годишният стрелец от Пенсилвания е действал самостоятелно. Службите нямат данни той да е бил част от група или пък да е имал психични проблеми.

 

Към момента мотивите за стрелбата по Тръмп все още се изясняват. Знае се само, че младият мъж е стрелял по бившия президент с полуавтоматично оръжие, което е закупено напълно легално.

Междувременно американският президент направи обръщение към нацията от Овалния кабинет в Белия дом. Той призова за обединение на нацията, както и за охлаждане на политическите страсти.

Очаква се Доналд Тръмп също да произнесе реч – това ще стане на конгреса. Очаква се той също да говори за обединение.

До президентските избори в САЩ остават малко повече от три месеца, а анализаторите смятат, че всичко може да се промени. Стрелбата по Тръмп се определя като „повратна точка в една твърде напрегната предизборна кампания“.   

Всичко по темата четете в нашия онлайн репортаж: