70 години след подписването на декларацията, която поставя началото на ЕС, обединена Европа в момента отново е в изпитание.  

В началото на епидемията около COVID-19 различните държави-членки взеха различни мерки и решения. Така редица юридически въпроси останаха неизяснени. А сред потърпевшите са и българските сезонни работници, които през последните дни масово са връщани насила от Франция. 

Нова група българи са задържани на летище „Шарл дьо Гол“ в Париж. Още 10 наши сънародници са опитали да влязат във Франция, но са били спрени. 

Снимка: btvnovinite.bg

В момента, в който миналия четвъртък група от 73-ма български сезонни работници са качени насила в самолет, за да бъдат върнати у нас, никой не предполага, че на метри от тях има нова българска група сезонни работници, току що дошли със същия самолет - полет София/Париж. Те също са задържани на летище „Роаси“ в център за чужденци, в който обикновено има граждани на трети страни, които чакат експулсирането си. За първи път обаче от началото на епидемията с COVID-19, там има и граждани на ЕС.

Адвокат Кантен Декемп защитава някои от сънародниците ни безвъзмездно, смята, че законът за мерките в карантината не е ясен.

„Предишния ден преди групата от 70-ината българи, отново български сезонни работници, са влезли във Франция, т.е. нищо не е уточнено. Абсолютна юридическа неяснота“, заяви адвокатът.

- Искате да кажете, че предишния ден френските гранични полицаи да били по-симпатични?

- Точно това искам да кажа. Случва се доста често. Карантината драстично ограничи правата ни. От опит знам, че, когато се правят ограничения по време на криза, те невинаги отпадат, дори и когато тя приключи. Това е доста притеснително във всяка страна“, допълни юристът.

Според източници на bTV след днешния полет за София, няма други задържани българи.

Франция започва постепенно да излиза от карантината идния понеделник, 11 май. И поне на теория вече няма да има проблем за навлизане на нейна територия за сезонни работници, но това за момента е само на теория.

В най-лошия сценарий- остава забраната за влизане за сезонните работници, следва задържане в административен център за чужденци и връщане в България. Със съответните  последици - 14 дни карантина там. Т.е. затруднено връщане обратно във Франция.

  • 544 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Двама здравни работници от Хасковско са с COVID след първата доза от ваксината
  • Наказание за „Свети Лазар“: Ваксина е получил пациент, извън обхвата на първата фаза
  • Заведенията – готови да отворят на 1 февруари, с разрешение или без
  • Ема, която пребори COVID-19... още преди да се роди
  • Почти всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас е съмнителна за новия щам
  • В четвъртък става ясно ще разхлабят ли мерките в някои сектори
  • През шуменската болница са преминали четири бебета с коронавирус
  • Децата и COVID-19: У нас има 20 случая на мултисистемен възпалителен синдром
  • В Бургас реимунизацията на медици е в ход