На родна земя стъпиха 73-мата българи, които се оказаха блокирани във Франция при опит да отидат там за сезонна работа. Те се оказаха в центъра на скандал, след като властите не ги допуснаха на своя територия. Според нашите сънародници отношението към тях е било изключително лошо.

Хората разказаха, че на 5 май са подписали договор с френска фирма за бране на ягоди – за 10 евро на час за около 3 месеца. Това е след датата на налагане на забраната за влизане във Франция. Въпреки това си купили билети.

Работниците са от различни краища на България. Има хора, които са теглили кредити, за да пътуват. Повечето твърдят, че документите им са изрядни, имат адресна регистрация, а сред върналите се има и такива, които твърдят, че имат постоянно местожителство във Франция и наета къща за години напред.

Някои от българите твърдят, че по-рано към Франция е пътувала друга група и не е имала никакви проблеми с властите. Сега, обаче, на работниците първо било казано, че идват с фалшиви договори, после – че нямат адресна регистрация, а накрая като причина да не бъдат допуснати била посочена пандемията.

Българите били настанени на място, което те описват като бежански център. Телефоните им били отнети, а багажите им – преровени. Нямали достъп и до лекарствата си. Отношението било грубо, а групата била събрана на едва 20 квадратни метра. Твърди се, че нямали и адекватен достъп до храна и вода.

Едва след намесата на консула ни нещата се урегулирали.

Сега на завърналите се предстоят 14 дни карантина.