73-ма български граждани бяха задържани на парижкото летище „Шарл де Гол“ при опит да влязат във Франция.

Те са сезонни работници. Кацат във френската столица на 5 май. През първите 12-14 часа на летището сънародниците ни не са имали достъп до вода и храна, а телефоните им са били иззети.

Сигнал за случващото се подава Хюлия Адемова от Дулово, която дълго време няма връзка с майка си.

За „Тази сутрин“ българския консул в Париж Милена Узунова подчерта, че тази сутрин предстои полет, който да прибере българите у нас. По думите ѝ френските гранични власти са поискали от авиопревозвача, довел пътниците във Франция, да ги върне обратно в България, тъй като не отговаряли на условията да влязат в страната.

„Многократно разговарях с представител на групата. Вчера ги посетихме на място. Становището на властите е, че те не са успели да предоставят достатъчно доказателства. Самите ни сънародници признават, че някои от тях идват за първи път или са тук за втори летен сезон“, обясни Узунова.

По думите ѝ ако някой от българите реши да не се връща у нас, то никой не може да го накара да се качи на самолета, но може да има санкции от страна на Франция, защото не са изпълнили условията да влязат в страната.

Консулът добави, че след проверките групата е била настанена в административен център за чужденци където условията са добри и са имали храна и мобилна връзка.

Преводачът на част от българите Недка Янева подчерта, че през първите 12 часа отношението към групата е било лошо. Имало е случай на хора, които се нуждаят от лекарства и не са имали достъп до тях.

Янева обясни, че е в непрекъснат контакт с тях. Тя разговаряла и с адвокати, като уточни, че е отворено и дело по случая. По думите ѝ не е успяла да се свърже с българските власти.

„В неделя, 3 май, 15 работници от същия авиопревозвач бяха допуснати във Франция. Затова от България тръгва и втората група. Беше предвидено тази група да пристигне с договори и регистрации и с предвидени 14 дни карантина преди да започне работа“, подчерта Янева.

Все пак стана ясно, че на българите не са наложени глоби и не им е забранено бъдещо влизане във Франция. Това предполага, че след края на карантината, ако договорите им са валидни, те биха могли да се върнат отново за работа.

Освен това те няма да заплатят за полета обратно до България.