73 български граждани, сезонни работници в земеделието, са блокирани на летище в Париж, след като не са били  недопуснати да влязат на територията на Франция, научи bTV. Посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с тях. 

Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. 

Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници. 

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години.  

Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти. 

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса, съобщават от МВнР. Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят блокираните българи.

Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция.

По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май, но нашите сънародници трябва да поемат разходите по полета.

Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8  април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със семействата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване. 

МВнР се е свързало с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, за да извършат проверка.