На този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално ниво за ограничаване на разпространенитето на коронавируса у нас, обяви пред bTV социалният министър Деница Сачева. В момента се подготвя нова мярка от 40 милиона лева за бизнеси, които евентуално биха били засегнати от пандемията.

"На този етап нямаме решение за затваряне, но сме готови да вземем всякакви решения според епидемичната обстановка", коментира тя в предаването "Тази сутрин". Тя посочи, че се обсъжда мярка за бизнеси, които биха могли да се затворят.

"Със социалните партньори миналата седмица коментирахме това. Приблизително нови 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева.

"До момента има подаде над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители", посочи министърът. 

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.  

По думите й този бюджет не е предизборен. "Той е следизборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали", отбеляза още Сачева.

Становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки, отбеляза тя.  

"Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година", обясни министърът на труда и социалната политика.  

В ефира на bTV социалният министър анонсира и предстоящи промени, свързани с изплащането на т.нар. "втори пенсии" - първата вълна пенсионери ще могат до юни догодина да решат дали да прехвърлят парите си от частен фонд в НОИ, а държавната им пенсия ще се намали с по-малко отколкото беше планирано, заради това, че ще имат втора.

  • Кои маски ни защитават по-ефективно от зараза?
  • Какви са загубите по браншове два месеца след въвеждането на по-строги мерки у нас
  • Започна ваксинирането срещу COVID-19 в домовете за възрастни
  • Ген. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март
  • Мутафчийски: До края на 2021 г. ще разполагаме с 12 млн. ваксини
  • Фандъкова: 240 души от домове за възрастни са заявили желание да се ваксинират
  • Марешки: Ресторантите са по-безопасни от фитнесите и трябва да отворят
  • Ресторантьорите излизат на протест заради мерките срещу COVID-19
  • 827 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Част от заведенията са съгласни на отваряне от 1 март