Информационната инициатива на Петя Дикова цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки.

Изследвайте се, ако шест месеца не можете да заченете, съветва д-р Йосиф Димитров, който се занимава се с репродуктивна медицина от 1986 г. Той направил и първата инвотрипроцедура в България през 1988 г.

40% от неговите пациентки са до 36 г., а 60% да над 36 години. Той препоръчва дамите да не чакат навършването на 36-годишна възраст, за да потърсят помощ.

Историята на Десислава Лефтерова е доказателство за това, че проблеми може да има и на много по-ранно възраст. Когато е на 21 г. ѝ откриват множество усложнения, 6 години се бори за първото си дете, 7 – за второто.

„Реших да ставам млада майка, докато съм още студентка. В крайна сметка се оказа, че имам множество проблеми, които са пречка да успея да забременея по естествен път и лесен начин. И така след 6 години, множество опити и операции, се появи първото ми чудо – Дивна.

След което решихме да имаме и второ детенце. Понеже при нея се получи с първото инвитро тръгнахме по същите стъпки, но второто детенце уви трудно се получи. Всъщност започнаха се ред неуспешни инвитро, което ме шокира…”, разказва Десислава.

Тя обаче успява да забременее втори път и сега има и момчнеце.

Вижте повече във видеото!