Процентът на желаещите да си направят имунизация срещу COVID-19 е между 5 и 10, съобщи председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в "Тази сутрин".

По неговите думи в последно време има засилване на интереса, но все още много малко хора искат да се ваксинират. Лично при него от 1000 пациенти само 81 са пожелали да се имунизират, което прави 8%.

„Някои колеги правят списъци, други не правят, казват, че ги помнят, защото желаещите са много малко. Не сме задължени да правим списъци“, каза д-р Миндов.

Нежеланието на сънародниците ни да се ваксинират е необяснимо, предвид че преболедуването на COVID-19 може да има трайни последствия за техния организъм и здравето им, отбеляза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Ваксинацията би трябвало да е „съблазнителна“ за по-младите, защото ще им се дава сертификат, който ще им позволява свобода на движение и ще пестят пари от правене на PCR тестове при пътуване, каза Миндов, според когото в бъдеще много страни и извън Европа ще въведат някакъв тип ограничения за тези, които не са имунизирани.

Снимка: btvnovinite.bg

„В четвъртия етап, в който се включваме и ние, ще трябва да поставяме ваксина и на хора над 65 години. В тази възрастова група много малко ваксини са поставяни. Това е рисковата група над 65 и със съпътстващи заболявания. Тук е големият риск, който трябва да поемем. Това притеснява и колегите", посочи д-р Миндов.

Според него трябва листовките за ваксините да бъдат написани на разбираем за пациентите език, за да могат те да бъдат информирани и да дадат своето съгласие за имунизация. Много лекари в малките населени места са разтревожени, че няма да могат да се справят, ако някой от имунизираните получи афилактичен шок, защото са сами в кабинетите си и може да не успеят да реагират бързо.

Друг голям въпрос е с логистиката на ваксините и не трябва „лекарите да се превръщат в куриери“. Трябва да се помисли за доставките на препаратите до по-отдалечените места, смята председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари

Д-р Миндов заяви, че лично той няма да се ваксинира, тъй като има антитела срещу коронавируса, доказани в две лаборатории.

„Едно проучване на донорска плазма в 6 страни между 2015 и 2018 г. показва, че между 20 и 50% от населението има Т-клетъчен имунитет, което означава, че не е необходимо да достигаме до 70% ваксинирано население, за да достигнем до колективен имунитет, достатъчни са 20%. Ако ги постигнем, трябва да ръкопляскаме“, каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Вижте целия разговор във видеото.

  • Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския
  • 27 са новите случаи на COVID-19
  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС
  • 41 нови случая на COVID-19 у нас
  • Експерти алармират за възможна нова вълна на COVID-19 още през лятото
  • Проф. Пенка Петрова: Индийският вариант на COVID-19 се разпространява светкавично
  • 105 нови случая на COVID-19 у нас
  • 110 са новите случаи на COVID-19 при взети над 13 600 проби
  • Доц. Околийски: Срещу „Делта“ варианта на COVID-19 помага само ваксинацията
  • 157 нови случая на коронавирус у на при направени 17 862 теста