България поръчва допълнителни 460 хил. дози от ваксината на „Модерна“. Това стана ясно, след като от правителствената пресслужба първоначално съобщиха, че са поръчани над 3 млн. дози РНК ваксини.

Снимка: btvnovinite.bg

Впоследствие от здравното министерство потвърдиха за bTV, че по-същественото количество от поръчката – близо 2,9 млн. дози на „Пфайзер“ и „Бионтех“, вече са били анонсирани през януари, като част от прогнозните количества за България. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според последната справка за очакваните ваксини на Министерството на здравеопазването излиза, че очакваме общо близо 3,9 млн. дози на „Пфайзер“/„Бионтех и 960 хил. на „Модерна“. 

Поръчките – новата и вече анонсираната, са свързани със забавянето на дозите на „АстраЗенека“. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на заседание на правителството. 

„Считаме, че с настоящото предложение страната ще осигури достатъчно количество ваксини, за да могат българските граждани да избират с коя ваксина да се ваксинирам“, обясни той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Математикът Лъчезар Томов обясни, че приема с оптимизъм новината. Според него за постигането на колективен имунитет са необхoдими големи количества от тези препарати:

„Ако искаме да постигнем отворено общество и услуги, трябва да поръчаме както е в новината, а не в дейстствителност. Трябва 3-4 млн. да поръчаме. Ще ни излезе по-изгодно икономически. РНК-ваксините трябва да са ни топ приоритет, с оглед на новите щамове“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Деница Даскалова има преки наблюдения върху настроенията на пациентите си - около 10% от тях вече са поискали да се имунизират. Зачестяват и обажданията от пациенти, които имат предпочитания с кой препарат да се защитят:

„Предимно обажданията ни са от хората над 65 г. и те излизат с предпочитанията, че искат ваксината на „Пфайзер“. Обяснявам си го с това, че са проверили показанията с едната или другата ваксина“.

Снимка: btvnovinite.bg

По последни изчисления - у нас ще разполагаме с малко над 18,5 млн. дози от всички ваксини. Според д-р Даскалова, от значение е да имаме по-голямо количество, отколкото е населението на страната ни в случай, че се наложи реимунизиране, когато се установи колко трае имунитетът.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!