Пристигналите от Ухан български студенти нямат признаци на заболяване и са с отрицателни първи проби за коронавирус. Това обяви в „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че момчето и момичето ще останат под наблюдение в катедра „Инфекциозни болести” към ВМА.

Експертът уточни, че карантинният период е 14 дни, а след седмица ще им бъде направен повторен тест за коронавирус, за да се отхвърли вероятността студентите са се разболели по време на полета им от Китай.

„Подложени са на тежък карантинен режим, защото идват от епицентъра на заразата. Иначе са живели почти без контакти в общежитията, доставяна им е храна на място, не са излизали из града – вероятността за зараза е сведена до минимум“, уточни д-р Кунчев.

По думите му няма как те да са носители на коронавируса, без да имат симптоми и положителни тестове. Той посочи, че липсата на информация за новата зараза е основната пречка за борба с нея.

„Не знам основния резервоар, има съмнения за прилепи и други животни, но не и категорично. На този пазар има почти всичко – змии, земноводни. По последни данни въздушно-капковият механизъм е ефективен и хора намиращи се на около 2 м от носителя са под въпрос, че може да получат вируса“, допълни главният здравен инспектор.

Д-р Кунчев уточни, че ежедневно на летищата в София и Варна се проверяват хора с повишена температура (над 37,5 градуса) за коронавирус. При необходимост те са оставят под домашна карантина, а при по тежки случаи се приемат в инфекциозни клиники.

„Много е тънка границата между много добрата информираност и прекалената, която възбужда страхове и паника. В пика сме на грипната епидемия, масово разпространени са такива симптоми и хора искат да бъдат изолирани и наблюдавани. Това е абсолютно излишно и затруднява работата“, коментира д-р Кунчев.

Той заяви, че ако усъмнилите се, че имат коронавирус не са пътували през последните седмици до Китай и нямат доказан контакт с носители – няма смисъл да се притесняват и да се подлагат на допълнителни изследвания.

Д-р Кунчев посочи, че грипът е по-опасен от коронавируса и ще вземе повече жертви по света тази година.

„До тук имаме опит с два коронавируса. Преди 18 години тежкият остър респираторен синдром, който пак тръгна от Югоизточна Азия, пак по същия начин – след 5-6 месеца, се самоограничи и изчезна. Преди 10 години възникна Близкоизточния синдром, който дойде от камилите и възникна в Саудитска Арабия – имаше разпространение, но също затихна“, допълни д-р Кунчев.